KORT NYT FRA UDLANDET
Når lynet først slår ned, er der ikke meget at stille op. Men kunne vi blive klogere på, hvorfor det slår ned, ville det også være nemmere at forudsige og afværge en ulykke.
Det er atrofysiker Heino Falcke fra Radboud University Nijmegen i Holland og hans kollegaer nu kommet skridtet tættere på at kunne. Fra radio observatoriet LOFAR, der består af radioantenner og detektorer spredt over fem forskellige europæiske lande, har de formået at måle de elektriske felter, der er indeni en tordensky.
Det har de gjort ved at overvåge de elektromagnetiske udladninger fra tordenskyen, som er forårsaget af kosmiske stråler, skriver Nature.com.
»Vi præsenterer målinger af radio-emission fra kosmiske stråler, der fandt sted under tordenvejr. Intensiteten og polariseringsmønstrene herfra var radikalt forskellige fra dem målt under normale vejromstændigheder,« skriver forskerne i den videnskabelige artikel, som er publiceret i Physical review letters.
Studiet viser ikke blot, at kosmiske stråler med stor sandsynligheden er synderen, der udløser lynnedslag på Jorden.
Det kommer også med et nyt og afgørende bevis for, at et radio-astronomi observatorium sagtens kan bruges som redskab, når der forskes i sammenhængen mellem kosmiske stråler og lyn.
»Dette dokument er banebrydende, da det viser, at idéen rent faktisk virker,« siger Joseph Dwyer, der er atmosfærisk fysiker ved the University of New Hampshire i Durham til Nature.com.
Heino Falckes metode skal nu give astrofysikere et bedre redskab til at undersøge lynets oprindelse.
Læs også:
Endelig: Forklaring på mystiske lyn i havet
Opadgående og mystiske lyn fotograferet
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv