KORT NYT FRA DANMARK
Ved hjælp af en teknologi, der kaldes HTL, som under højt tryk og temperatur kan omdanne for eksempel kyllingemøg til råolie, vil forskere fra Aarhus Universitet lave et pilotanlæg til produktionen. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
»Vi regner med at have opbygget et HTL-pilotanlæg på Foulum inden udgangen af 2014. Anlægget kommer til at bestå af en flow-reaktor, hvor vi løbende tilfører biomasse og får bioolie ud i den anden ende af et 120 meter langt rør, hvor den vandholdige biomasse bliver opvarmet op til 450 grader og udsat for et tryk på op til 350 bar,« forklarer Ib Johannsen, der er lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.
Tidligere har forskerne kun arbejdet med teknologien på laboratorieplan, men det nye anlæg er væsentligt større, og det skaber nogle udfordringer.
»En af vores parametre i designet af pilotprojektet er genanvendelse af en stor del af den varme, som benyttes til at opvarme biomassen. Det er målet at kunne genanvende helt op til 85 procent af varmen. Hvis ikke vi kan det, så bliver det ikke muligt at gå videre med denne teknologi som et alternativ til fossile energikilder,« påpeger Ib Johannsen i pressemeddelelsen.
Biomassen som kan anvendes i anlægget kan være alt kyllingemøg, halm og affaldsfibre fra biogasanlæg. Det smarte er ifølge forskerne, at anlægget det ikke skal bruge biomasser, som kan bruges til foder til mennesker og dyr.
Du kan læse mere om projektet her.
Læs også:
Biomasse til energi har stort potentiale
Danske forskere vil fordoble produktionen af biomasse
Forskere opdager billigere måde til at omdanne biomasse
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml