Forskere fra Harvard School of Public Health har analyseret resultaterne af fire tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem hvide ris og diabetes, og deres konklusioner er offentliggjort i British Medical Journal. Det skriver Dagens Medicin.
Problemet er, at hvide ris ligger højt på det glykæmiske indeks, hvilket er forbundet med en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes.
De fire undersøgelser stammer fra to asiatiske lande (Kina og Japan) og to vestlige (USA og Australien). I alt rummer undersøgelserne data for 350.000 personer, der alle var raske, da undersøgelserne blev indledt.
Hvide ris er den dominerende type ris på tallerkernene i hele verden, men det gennemsnitlige indtag varierer meget mellem vestlige og asiatiske lande. Mens kinesere gennemsnitligt spiser fire portioner ris om dagen, spiser mennesker i vesten mindre end fem portioner om ugen.
Resultaterne viser, at jo flere hvide ris man spiser, jo større er risikoen for type 2-diabetes. Forfatterne vurderer, at risikoen for type 2-diabetes øges med 10 pct. for hver ekstra portion hvide ris (158 g per portion).
Studiet afslører en markant tendens i både asiatiske og vestlige lande – og stærkere for kvinder end for mænd.
Hvide ris har et lavere indhold af næringsstoffer end brune ris, herunder fibre, magnesium og vitaminer, hvoraf nogle er forbundet med en lavere risiko for type 2-diabetes. Forfatterne mener således, at et højt forbrug af hvide ris kan føre til øget risiko på grund af lav indtagelse af disse næringsstoffer.
Forfatterne konkluderer, at »et større indtag af hvide ris er forbundet med en signifikant forhøjet risiko for type 2-diabetes«. Dette gælder for både asiatiske og vestlige kulturer. Forfatterne anbefaler at spise fuldkorn i stedet for raffinerede kulhydrater som hvide ris.
Læs også på Videnskab.dk: