KORT NYT FRA UDLANDET:
Vi mennesker kaster årligt 11 milliarder ton kulstof ud i atmosfæren, men kun halvdelen af det bliver derude. Resten ophober sig i havet og på Jorden, men det er ikke alle rester, man er i stand til at finde og måle. Faktisk ‘forsvinder’ der årligt op til flere milliarder ton kulstof, og forskere har i årtier ledt efter det. Nu har man måske fundet en forklaring på det forsvundne kulstof, skriver news.sciencemag.org.
Forskere har nemlig fundet 20 milliarder tons kulstof i grundvandsmagasiner flere hundrede meter under sandet i Taklamakan-ørkenen i Kina, og de peger nu på, at fundet også kan strække sig til andre ørkener.
»Der sker meget i disse regioner, som vi først finder ud af nu, og jeg tror, forskerne har fat i noget,« siger professor i økologi fra Washington State University R. David Evans, som ikke var en del af studiet, til science.mag.org.
Ifølge studiet startede ophobningen af kulstof i grundvandsmagasinerne for 5.000 år siden, hvor kulstofrigt vand fra kunstvanding begyndte at sive ned i de saltholdige grundvandsmagasiner. Siden da har magasinerne fortsat med at samle kulstof, fordi kuldioxidholdigt vand fra gletschere er strømmet til grundet manglende udløb til havet. Og fordi grundvandsmagasinerne er så saltholdige, kan de rumme dobbelt så meget opløst kulstof som havet, hvis man kigger på enhedsvolumen.
Studiets forskere anslår, at hvis lignende systemer findes i andre store ørkener, såsom det nordvestlige Sahara, Australiens Murray Basin og Great Basin-ørkenen i USA, vil ørkenerne kunne lagre op til 1.000 milliarder ton kulstof – mere end alle levende planter på Jorden. Det betyder, at ørkenerne årligt ville optage og lagre omkring 4 procent af det forsvundne kulstof.
Studiet er publiceret i Geophysical Research Letters.
Læs også:
Kræftknuders alder kan afsløres med kulstof-14-datering
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
msc