Et kontroversielt studium påstår, at makakaber kan lære at genkende sig selv i et spejl, og tilmed studere sig selv i spejlet. Det skriver Nature News. Studiet åbner livlig debat om dyrs evne til selv-genkendelse.
Selvbevidsthed er bevidsthed i forbindelsen med ‘selvet’, f.eks evnen til at selv-genkendelse. Evnen til at genkende sig selv menes at være et varetegn for højere kognition og intelligens. Mennesker, chimpanser og orangutanger deler denne evne.
For første gang nogensinde hævder et studium udgivet for nyligt i Current Biology, at Makakaber kan lære at genkende sig selv i et spejl. Forkerteamet, ledet af neuro-forsker Neng Gong, Chinese Academy of Sciences, lyste aberne i ansigtet med en moderat smertefuld laser stråle foran et spejl. Når aberne rørte ved den røde smertefulde stråle i ansigtet, blev de belønnet med en godbid.
Efter 12-38 dage bestod 5 ud af 7 aber Gallups Spejl-test. I Spejl-testen bedøves dyrene, de males med en ikke-lugtende rød maling fx ved øjenbrynet og øret, og efterfølgende iagttager man deres reaktion på at se dem selv i et spejl. Hvis aberne bevæger kroppen for bedre at kunne se den røde maling, eller rører ved den, mens de ser sig i spejlet, har de bestået testen.
Studiet rejser flere spørgsmål, end det besvarer
Studiet har ikke kun åbnet en diskussion om kognitiv kapacitet hos aber, om hvorvidt spejl-testen egentlig kan anvendes som mål for selvbevidsthed og intelligens eller ej, men også om hvilke midler, man bør anvende forud for testen.
»Bare fordi du agerer som om, du genkender dig selv, betyder det ikke nødvendigvis, at du har opnået selv- genkendelse«, siger Gordon Gallup, evolutionspsykolog på State University of New York og fader til Spejl-testen, til Nature News.
Gordon Gallup er blot en af mange skeptikere. »Jeg tror, en langt mere nærig fortolkning er, at aberne bare gør, hvad de er uddannet og tvunget til at gøre over tusinder af forsøg«, fortæller han til Nature News.
Læs også: