Ved at minde en mand om det stereotypiske billede af, at mænd er bedre til at finde vej end kvinder, kan rent faktisk booste hans evne til at sætte den rette kurs.
Det viser ny forskning fra Durham University i England, der endda peger på, at selvom det stereotypiske billede ikke holder i virkeligheden, kan det stadig påvirke præstationen.
Ifølge studier er mænd gennemsnitligt bedre end kvinder til at bruge geometriske spor til at navigere, mens kønnene er lige gode til at finde vej, når de navigerer ved hjælp af vartegn. Ved at bruge stereotypen “mænd er bedre til at finde vej” blev mændene bedre i begge kategorier.
Forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Sex Roles.
Forskere har længe vidst, at stereotyper kan ændre måden folk løser opgaver på. At blive mindet om en negativ stereotyp, såsom piger er dårligere til matematik, kan få den stereotypiske gruppe til at fejle under presset. Det kaldes stereotype-truslen.
Omvendt finder stereotype-løftet sted, hvis man bliver mindet om, at man tilhører en gruppe, det er meningen skal være god en til en bestemt opgave.
Til dette forsøg brugte forskerne 40 mandlige og 40 kvindelige studerende, som skulle spille et computerspil, som gik ud på at lokalisere et skjult objekt. Enten skulle objektet findes iblandt farverige tredimensionelle former som vartegn, eller ved at afkode geometrien af det virtuelle rums vægge.
Halvdelen af deltagerne fik at vide, at resultaterne skulle bruges til at analysere kønsforskelle i navigationsevnerne. På den måde fremprovokerede de stereotypen, at mænd er bedre til at finde vej end kvinder.
Derfor kunne forskerne se, at når mænd bliver mindet om, at de “er bedre til at finde vej”, så gør de det også bedre.
Læs også på Videnskab.dk: