Aarhus Universitet indsamler sammen med flere internationale samarbejdspartnere i tusindvis af gamle data over vegetationen i det arktiske område. Værdifulde data, der kan fortælle, hvordan plantesamfundene kommer til at se ud i fremtidens varmere Arktis.
Mange botanikere har gennem det sidste århundrede gennemført rigtig mange ekspeditioner i Grønland og øvrige arktiske områder. Gennem strabadserende feltture har de registreret hvilke arter, der var til stede på mange forskellige lokaliteter og under mange forskellige forhold.
Men rigtig mange af observationerne ligger stadig hengemt på papirark eller som optegnelser i notesbøger rundt omkring. Nu bliver de gyldne data hentet frem i lyset og lagret på en elektronisk database, så forskere fra hele verden kan få glæde af de indsamlede data. Databasen får navnet the International Arctic Vegetation Databank (IAVD). Det fortæller Aarhus Universitet.
Mary Wisz og Christian Damgaard fra Bioscience på Aarhus Universitet samlede i sidste uge 25 forskere fra otte forskellige lande med tilknytning til Arktis.
»Med de historiske data i ryggen kan vi studere ændringer af vegetationen og komme med bedre forudsigelser over, hvad der sker med planterne, når det bliver varmere i Arktis. Vores modeller giver også et bud på, hvad der vil ske med dyr, der er tæt knyttet til vegetationen som eksempelvis rensdyr, moskus og gæs,« siger Mary Wisz.
Det var midler fra det Nordiske Ministerråd, der gjorde det muligt at samle de 25 forskere. Da der gennem årene er brugt forskellige metoder til at klassificere de forskellige vegetationstyper, foreligger der et stort arbejde med at harmonisere alle oplysninger, før databanken bliver offentlig tilgængelig under organisationen Conservation of Arctic Flora and Fauna (CAFF).
Det er målet, at data fra det arktiske Alaska bliver tilgængelige på databasen ved udgangen af dette år, mens de grønlandske data vil være klar ved udgangen af 2013.
Læs mere om Arktis på Videnskab.dk: Hvordan ser økosystemer ud i Arktis?