KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Danske hjerneforskere har undersøgt den umiddelbare reaktion i hjernen efter et rygestop.
Ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet viser forskningen, at hjernens iltoptag og blodgennemstrømning falder markant 12 timer efter, at smøgerne er kvittet.
Det kan forklare, hvorfor det er så vanskeligt at tage endeligt afsked med nikotin, lyder det i pressemeddelelsen.
Nikotin er en skadelig nervegift, som findes i cigaretter, men den danske forskning antyder, at rygning i første omgang øger hjerneaktiviteten. Ret hurtigt tilpasser hjernevævet sig imidlertid til rygningen, så effekten på hjerneaktiviteten udebliver.
Til gengæld falder hjernens iltoptag og blodgennemstrømning med op til 17 procent umiddelbart efter et rygestop, lyder det i pressemeddelelsen.
»Rygere, der kvitter tobakken, oplever på det nærmeste en demens-agtig tilstand lige efter et rygestop. Det kan opleves som ganske forfærdeligt og er sandsynligvis medvirkende til, at det kan være så svært at holde op med at ryge. Rygerne tvinges tilbage i misbrug. Ikke for at opnå en fysisk effekt – det løb er kørt – men simpelthen fordi abstinenserne er ubærlige,« siger hjerneforsker og professor Albert Gjedde i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.
Han er en af forskerne bag de nye resultater publiceret i Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism.
Læs også:
Det indre ego får storrygere til at kvitte smøgerne
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb