KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Antallet af danskere, der bliver smittet med salmonella, nåede i 2013 et historisk lavt niveau, skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
En ny rapport viser, at der blev indberettet 1.136 salmonellainfektioner blandt danskerne i 2013, og godt halvdelen af de smittede blev syge i forbindelse med en udlandsrejse.
Samtidig er rapporten godt nyt for folk, som elsker kylling, for ifølge pressemeddelelsen viser rapporten, at ingen salmonellatilfælde blev kædet sammen med dansk kyllingekød – og det er faktisk tredje år i træk, at dansk kyllingekød kan ’frikendes’.
Ifølge pressemeddelelsen er antallet af smittede med salmonelle det laveste antal, siden handlingsplaner til bekæmpelse af salmonella blev indført i 1990’erne.
»Danmark har været et foregangsland i forhold til at bekæmpe salmonella i kyllingekød og æg. Når vi ser på tallene fra de seneste tre år, er det helt tydeligt, at den fælles indsats, som producenter, myndigheder og forskere har ydet for at gøre fersk kyllingekød salmonellafrit, har givet resultater,« siger specialkonsulent Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet i pressemeddelelsen.
De fleste, der vendte hjem med en rejserelateret infektion, havde været i Tyrkiet (31%), hvor der i 2013 var et stort udbrud af Salmonella Enteritidis.
Der var også mange salmonellatilfælde blandt rejsende til Thailand (13%), Ægypten (8%) og Spanien (6%), skriver DTU i pressemeddelelsen.
Du kan downloade hele rapporten her.
Læs også:
Salmonella udryddet i dansk fjerkræ
Ferierejser giver danskerne salmonella
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb