Når slagtekalve fodres med græsser og urter inden slagtning, bliver kødet mørt og får en god smag. Det viser ny forskning fra Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer på Aarhus Universitet.
Forsøgene har vist, at man ved at fordre økologisk slagtekvæg med græsser og urter i en to-måneders periode inden slagtning, kan få oksekød med mere smag og saftighed. Forsøget viser samtidig, at grøntfordringen forbedrer fedtsyresammensætningen og vitaminindholdet i kødet, sammenlignet med kraftfordret kvæg.
Man har tidligere troet, at kød fra grønt-fodret kvæg er mørkere end kød fra dyr fodret med kraftfoder. Men som beskrevet i en artikel i den seneste udgave af tidsskriftet Ny Kvægforskning, giver undersøgelsen »ikke noget belæg for dogmet om, at kød fra græsfodrede eller urtefodrede kalve skulle være mørkere end kød fra kraftfoder-fodrede kalve«.
Udover kødets farve er kødets velsmag og mørhed samt vitaminindhold og fedtsyresammensætning vigtige faktorer i markedsføringen af økologisk produceret okse- og kalvekød.
Læs også på Videnskab.dk: