KORT NYT FRA DANMARK:
Gadgetnørder og energi-entusiaster: Fremtiden er her. Et international forskerhold, med forskere fra Aalborg Universitet om bord, har fået lange syntetiske DNA-molekyler til at transportere elektrisk ladning. Det skriver Aalborg Universitet.
Studiet er et skridt på vejen mod en virkeliggørelse af molekylær elektronik, som i princippet vil gøre det muligt at lave computere på størrelse med sandkorn. I dag kører vores apparater på halvlederelektronik, og det skal vi væk fra, hvis vi fortsat vil udvikle elektronik med stærkere regnekraft på mindre plads. Skrumpepotentialet slipper simpelthen op.
»Vi nærmer os hastigt grænsen for, hvor meget mindre ting kan blive med nutidens halvlederelektronik. Men en udvej kan være at efterligne naturens tilgang og bruge specialdesignede molekyler, som selv samler sig og bliver til fungerende elektroniske enheder,« forklarer en af studiets bidragsydere Leonid Gurevich, lektor ved Institut for Fysik ved Aalborg Universitet.
Det er ikke første gang forskere får molekyler til at transportere elektrisk ladning. Men denne gang er det lykkedes med en ny type molekyler, hvilket er et solidt skridt på vejen mod opfindelsen af molekylær elektronik, lyder det.
»Udviklingen på området har været begrænset til meget korte molekyler eller molekylelag. Der har hidtil ikke været demonstreret afgørende resultater med lange molekyler. Vores arbejde viser nu, at transport af ladning gennem lange molekyler er muligt. Vi beskriver en metode til at måle på de enkelte molekyler, og vi afdækker mekanismen i et af de mest lovende ledende molekyler, såkaldt G4-DNA. Det er en opdagelse, som helt sikkert vil genopfriske interessen for molekylær elektronik – og især for DNA-elektronik,« vurderer Leonid Gurevich.
Læs mere:
DNA-computer løser logiske opgaver
Nyt materiale til computerchip i nanoskala
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb