KORT NYT FRA UNIVERSITETERNE:
Med nanometersmå molekylære maskiner kan vores computere blive både organiske og 100 gange mindre. Men før vi kan nå hen til drømmen, skal vi lære at styre maskinerne. Det har forskere fra Syddansk Universitet nu hjulpet os i retning af, skriver universitetet selv i en pressemeddelelse.
Fra biologiens verden kender man den molekylære maskine ATP-syntasen. Den drejer rundt, og i processen laver den molekylet ADP om til ATP, som fungerer som energi til vores celler.
»Det er en klassisk biologisk molekylær maskine, som man kan lade sig inspirere af, når man arbejder med kunstige molekylære maskiner,« forklarer Sissel Stenbæk Andersen, postdoc ved Institut for Fysik, Kemi og Farmaci ved SDU.
Ifølge pressemeddelelsen er det nu lykkedes hende og hendes kolleger at finde en af de gaspedaler, der kontroller molekylære maskiners hastighed.
Forskernes arbejde har fokuseret på den proces, der sker, når et molekyle sættes i bevægelse mellem et startpunkt og et stoppunkt på et stykke vej. Hvis man kan finde den eller de gaspedaler, der kontrollerer fald og stigning i hastighed på den strækning, kan man indsætte eller fjerne gaspedaler andre steder i maskinen og dermed få kontrol over hastigheden.
»Vi fandt ud af, at det faktisk går hurtigere, når afstanden mellem start og stop er lang, end hvis den er kort – og det overraskede os; man ville jo umiddelbart forvente, at det ville tage lang tid at aflægge lange afstande og kort tid at aflægge korte afstande.«
»Når vejen mellem start og stop er lang, bliver den i vores molekyle også blød og med færre forhindringer, og så går det hurtigere, end når vejen er kort og mere kantet. Den lange vej er pga. sin længde mere fleksibel, og derfor kan den forme sig mere frit og bliver derved blødere og får færre forhindringer. Vejens længde bliver altså et middel til at kontrollere hastigheden,« forklarer Sissel Stenbæk Andersen i pressemeddelelsen.
Resultatet er publiceret i tidsskriftet Journal of American Chemical Society.
Læs også:
Rekord: Danske forskere fremstiller ultrakolde molekyler
Gamere løste molekylærbiologisk virusgåde
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.