KORT NYT FRA UDLANDET:
En analyse af 12 års opsamling af data fra teleskoper har fundet et signal, som nogle fysikere mener stammer fra mørkt stof.
Mørkt stof er en mystisk form for stof, som endnu aldrig er blevet detekteret i overbevisende grad, men ifølge fysikernes beregninger må en stor del – helt op mod 85 procent – af universet bestå af det mørke stof.
Fra den europæiske rumfartsorganisation ESA’s observatorium har astronomer har nu fundet variationer i strømmen af røntgenstråler, som matcher med det, man ville forvente, hvis axioner – en hypotetisk mørkt stof-partikel – interagerede med Jordens magnetfelt.
Hvis det kan bekræftes, at der virkelig er tale om axioner vil det være en kæmpe opdagelse. Men forskerne bag den nye undersøgelse understreger, at det endnu er usikkert, om de har fundet axioner.
»Vi har fundet et usædvanligt resultat, som vi ikke kan forklare ved nogen konventionel metode, men teorien om axioner kan forklare det,« siger astronomen Andy Read fra University of Leicester til Nature News.
»Men det er bare en hypotese, og de fleste hypoteser klarer den ikke,« tilføjer han.
Hovedforfatteren til den nye undersøgelse, astronomen George Fraser fra University of Leicester, døde ifølge Nature News blot to dage efter, at han og hans medforfattere havde afleveret deres videnskabelige artikel til publicering i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Læs også:
Danske forskere vil jagte mørkt stof på en helt ny måde
Nobelpristager: Sådan finder vi mørkt stof
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb