KORT NYT FRA UDLANDET:
Elefanten, den afrikanske savannes kæmpe, ligner en skødehund ved siden af fortidens titan, mammutten. Og sommertidens hyggeligt summende bier og sommerfugle havde nok stukket snablen mellem de tre par ben, hvis de havde mødt fortidens store, majestætiske guldsmed. Generelt ser det egentligt bare ud til at gå nedad for Jordens liv, når det gælder størrelse. Men ikke i havet, viser nyt studie publiceret i det velestimerede tidsskrift Science.
Havets dyr er blevet 150 gange større i løbet af de sidste omkring 540 millioner år. Fordi det kan betale sig at være stor under havets overflade, lyder buddet fra forsker Noel Heim fra Stanford University i et interview til BBC News.
Ekstra kød på skelettet giver fart – store dyr kan svømme hurtigere. Og så har de også den fordel, at de kan guffe større byttedyr i sig. Der er simpelthen mere at vælge mellem på menuen.
Idéen om, at naturlig selektion favoriserer en fyldig krop, blev allerede foreslået af en palæontolog i 1800-tallet. For eksempel var hestens forfader på størrelse med en labrador, og tænk på blåhvalen: Den er 100.000 gange større end alt, hvad der huserede i havet for 540 millioner år siden.
Men ikke alle kan se frem til at tage på. Insekter og fugle er kun blevet mindre. Og det er vigtigt at huske, at mange forskellige kræfter er på spil, når vi taler om evolution. Fugle er selvfølgelig grinagtigt små i forhold til tip-oldefar dinosaur – til gengæld kan de flyve.
Mængden af fossiler og andet data om fortidens havdyr er overvældende stort, så Noel Heim måtte have hjælp fra både kolleger, studerende og tilmed 50 gymnasieelever. Alligevel tog det 5 år.
»Det havde taget mig mange, mange, mange flere år at gøre det selv!,« siger Noel Heim til BBC News.
Sammen registrerede de kropstørrelsen på cirka 60 % af de forskellige grupper af havdyr, der nogensinde har eksisteret. Og det ser altså ud til, at fremtiden byder på blandt andet større hajer og mindre pipfugle.
Læs også:
Utroligt: Forskere finder farver fra fortidens havdyr
Evolution sker i pludselige spring
Evolution in action – se fisk lære at gå
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il