KORT NYT FRA UDLANDET:
Vi skal hele 10 millioner år tilbage for at finde mennesker og aber, der er ens. Et internationalt forskerteam har via udgravninger i Etiopien nu afsløret, at adskillelsen mellem gorillaslægten og menneskeslægten er flere millioner år ældre end først antaget. Det skriver Livescience.com.
Studiet er publiceret i tidsskiftet Nature.
Forskerne har fundet gorillatænder, som de vurderer til at være 8 millioner år gamle. Derfor anslår de, at opdelingen mellem mennesker og aber er sket for mindst 10 millioner år siden.
Ved at analysere vulkaniske klipper og tidligere magnetiserede partikler af sediment i områder over og under fossilerne, har forskerne kunne analysere på alderen af tænderne.
Alderen og lokationen af fossilerne styrker synet på, at adskillelsen mellem mennesket og aben begyndte i Afrika, og ikke i Asien. Fossilerne er nemlig de ældste, der nogensinde er fundet syd for Sahara.
»Indtil nu har ingen fossiler fra pattedyr været dateret 8-9 millioner år tilbage. Alle fossiler fra denne afgørende tidsperiode i Afrika kan hjælpe til at afsløre historien om menneskets fremkomst og oprindelse. Disse er de første af den slags fossiler,« siger Gen Suwa, der er paleoantropolog ved University of Tokyo og hovedforfatter til studiet, til livescience.som.
Forskernes resultater foreslår, at mens adskillelsen mellem mennesker og gorillaer går 10 millioner år tilbage, så er opdelingen mellem mennesker og chimpanser ikke helt så gammel. Mennesker og chimpanser var nemlig ifølge forskerne ens for 8 millioner år siden.
Læs også:
Abefossil kaster lys over menneskets stamfader
Ny omfattende viden om abe-genomer giver unikt indblik i evolutionen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd