KORT NYT FRA UDLANDET:
forskere har indtil videre regnet med, at verdens befolkning vil stige til omkring ni milliarder ved midten af dette århundrede og derefter stabilisere sig. Men den forudsigelse holder ikke ifølge et nyt studie. Befolkningsantallet vil fortsætte med at stige århundredet ud, hvilket vil efterlade kloden med 13 milliarder mennesker i år 2100 – 4 milliarder af dem vil bo i Afrika. Det skriver sciencemag.org.
Det nye studie er lavet af University of Washington og FN. Forskerne bag studiet er ifølge dem selv nået til en anden konklusion end hidtidige befolkningsforudsigelser fordi, at de har brugt en ny statistisk metode, der giver et mere korrekt og fyldestgørende billede af situationen.
»Eksperter er ret gode til at vide, hvad der rør sig med hensyn til denne udvikling. Men de er tilsyneladende ikke specielt gode til at integrere de nyeste data i estimater omkring fremtiden på den rigtige måde,« siger seniorforsker i statistik ved University of Washington Adrian Raftery.
De hidtidige forudsigelser har blandt andet bygget på, at Afrikas fødselsrate – som er den højeste i verden – vil falde i takt med, at uddannelsesniveauet for kvinder stiger, og at flere afrikanere får adgang til prævention. Men den afrikanske fødselsrate er stagneret eller kun faldet en lille smule i de fleste afrikanske lande, hvilket undrer forskere verden over.
»Kombinationen af den nye metode, der ikke er bygget på antagelser men på data, og de nye data fra Afrika, ændrer forudsigelserne omkring den fremtidige befolkningsudvikling ret meget,« siger Adrian Raftery og tilføjer, at deres studies resultater bør putte befolkningsudvikling tilbage på toppen af den globale dagsordenen.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Science.
Læs mere:
Professor med lokumspapir: Jorden topper ved 15 milliarder mennesker
Befolkning eller overbefolkning?
Kunsten at brødføde verdens befolkning
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa