KORT NYT FRA DANMARK:
De fleste eksperter mener, at andre eksperter udtaler sig om noget, de ikke rigtig har ekspertise i, skriver Politiken.
Ekspert-kritikken stammer fra en spørgeskemaundersøgelse udført af Politiken Research, hvor 352 samfundsvidenskabelige forskere har deltaget.
77 procent af forskerne svarer, at de i løbet af det seneste år har oplevet, at en kollega har været citeret i pressen uden at have forskningsmæssig ekspertise inden for området.
Men det betyder ikke nødvendigvis, at forskerne ikke aner, hvad de udtaler sig om, siger professor Erik Albæk fra Syddansk Universitet.
»Langt de fleste forskere, der udtaler sig i medier, udtaler sig om ting, de ikke direkte har forsket i. Journalister henvender sig ofte for at få perspektiveret en aktuel sag, så hvis du er forvaltningsforsker, kan du godt lave en kvalificeret vurdering en aktuel sag i Kirkeministeriet, selv om du ikke har forsket i Kirkeministeriet«, siger Erik Albæk, der har forsket i mediernes brug af eksperter, til Politiken.
Der er der dog forskere, der udtaler sig uden for deres faglige ekspertise, og når det sker, er det et kæmpestort problem, mener han.
»Universiteterne er alt, alt for dårlige til at tage fat om det her – og det er især et problem på det samfundsvidenskabelige område«, siger Erik Albæk.
Troels Østergaard Sørensen, der er dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, afviser kritikken.
»Vi ønsker ikke at være et forbudspoliti, der skal bestemme, hvad forskerne må udtale sig om. Vi tager fat på problemstillingen ad en lidt anden vej. I stedet for at det altid er journalisterne, der kommer til os, så prøver vi at være bedre til at formidle den forskning, vi rent faktisk laver«, siger Troels Østergaard Sørensen til Politiken.
I øvrigt mener kun 8,5 procent af de adspurgte, at de selv har udtalt sig uden for det område, hvor de har deres forskningsmæssige ekspertise.
Læs også:
Forskeres rolle i medierne ændrer sig
5 ud af 6 forskere udtaler sig om noget, de ikke har forsket i
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til de oprindelige kilder for flere detaljer.
js