KORT NYT FRA UDLANDET:
Forskerne kan ikke helt blive enige om, hvorvidt gravide skal spise masser af fisk eller ej, fordi nogle undersøgelser viser, at fostres hjerner kan skade af den kviksølv, som ophobes i fisken.
Nu viser en ny undersøgelse, at børn af kvinder, der spiste meget fisk under graviditeten, havde fordel af de mange flerumættede fedtsyrer i fisken – en så stor fordel, at det opvejede ulemperne ved at blive udsat for kviksølv via fisken, ifølge forskerne bag studiet. Det skriver Medpage Today.com.
En test af 1.265 børn af fiskespisende mødre på Seychellerne viste, at børnene ved 20 måneders alderen havde et højt indhold af flerumættede fedtsyrer i blodet, men samtidig var børnene blevet udsat for meget kviksølv. Alligevel viste en test af babyernes neurologiske evner, at de ikke havde taget skade af moderens fiskespisning.
Det får forskerne til at konkludere, at de sunde fedtsyrer i fisken udligner de skadelige effekter, kviksølveksponeringen kan have på fostrenes hjerne.
»Disse uoverensstemmelser i forskning kan måske skyldes de varierende studie-designs, populationers forskellige genetiske disposition, biomarkører for eksponering eller andre faktorer,« skriver forskerne i den videnskabelige artikel om studiet.
Den er udgivet i American Journal of Clinical Nutrition.
Læs også:
Light sodavand og fiskemangel kan skade gravide og deres børn
Flere kvinder blev gravide efter klovnebesøg
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp