KORT NYT FRA DANMARK:
Hvis skolebørn spiser mad med kål, fisk, nødder og bær – altså såkaldte nordiske råvarer – bliver de sundere. Det mener forskere fra Københavns Universitet i hvert fald at have fundet ud af, skriver ku.dk.
Eleverne får bedre insulinfølsomhed, mindre fedt i blodet og lavere blodtryk end børn, der spiser almindelige madpakker, viser OPUS Skolemadsprojekt, hvor 800 danske skolebørn har deltaget.
LÆS OGSÅ: Ny Nordisk Hverdagsmad er kun lige så sund som al anden sund mad
»Vi kan se, at børnene på en række parametre blev sundere af at spise skolemad baseret på nordiske råvarer. Flere af de vigtigste risikomarkører som fx insulinfølsomhed og blodtryk blev forbedret på blot tre måneder. Og selvom vi fandt en lille stigning i børnenes taljeomfang var deres BMI ikke påvirket og stigningen var ikke større hos de børn der i forvejen var overvægtige.«
»Normalt vil en øgning i taljeomfang forværre risikomarkørerne. Men det ser ud til, at der er sundhedsfremmende elementer i maden som modvirker det,« siger lektor i børneernæring Camilla T. Damsgaard fra Københavns Universitet, der sammen med ph.d.-studerende Stine-Mathilde Dalskov er hovedforfatter til artiklen.
Resultaterne er en del af Forskningsprojekt OPUS på Københavns Universitet og er netop sat til udgivelse i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Nutrition.
Læs også:
Professor: Hvis alle gjorde som OPUS, ville videnskab drukne i bondefangeri
Tv-kok fik lov til at blande sig i videnskaben i OPUS
Videnskaben bag OPUS-skænderiet
Københavns Universitet undersøger Arne Astrups OPUS-projekt
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne