KORT NYT FRA UDLANDET:
Mennesker med høj intelligens har færre, og ikke flere, af de mest sjældne genvarianter, fortæller forskere fra King’s College London i England i et nyt studie. Det skriver King’s College London i en pressemeddelelse.
»Vores forskning viser, at der ikke er gener for genialitet. Men for at få en superhøj intelligens, skal du have mange af de positive alleler (genvarianter, red), og få af de negative sjældne effekter, såsom de sjældne funktionelle alleler, vi identificerede i vores studie,« fortæller professor Robert Plomin fra King’s College London, der er psykolog og medforfatter til studiet.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Molecular Psychiatry, og du kan høre et interview om studiet med Robert Plomin ved at klikke på afspilleren nederst i artiklen.
Forskerne undersøgte generne hos 1.400 mennesker med ekstremt høj intelligens fra Duke University Talent Identification Program. I gennemsnit havde forsøgspersonerne en intelligenskvotient på 170, hvilket svarer til de øverste 0.03 procent af befolkningen. Det er betydeligt mere end den gennemsnitlige nobelprismodtager, der har en gennemsnitlig intelligenskvotient på 145.
Det viste sig, at de ekstremt intelligente forsøgspersoner ikke havde nogle ekstra funktionelle genvarianter, der tydeligt adskilte dem fra andre mennesker. Derimod kunne forskerne se, at de sjældne, funktionelle genvarianter faktisk var mindre udbredte hos personerne med ekstremt høj intelligens.
De funktionelle genetiske forskelle, som forskerne fandt frem til, kunne redegøre for 17 procent af forskellen i intelligens imellem mennesker. Dette bekræfter den eksisterede opfattelse af, at sjældne, funktionelle genvarianter, oftere er skadelige end gavnlige for udviklingen af intelligens, skriver forskerne i deres studie.
De engelske forskere anerkender til dels også, at miljøet er vigtigt for, hvordan intelligensen udvikler sig.
»Det er klart, at super-kvikke mennesker, såsom dem i vores studie, med højere sandsynlighed vil vælge miljøer, der er stimulerende for deres genetiske tilbøjeligheder, så de er måske vokset op med at læse bøger, der stiller dem intellektuelle udfordringer, eller de har større sandsynlighed for at komme på universitetet,« siger Robert Plomin.
Læs også:
Har mennesker med høj IQ en lavere social intelligens?
Personlighed påvirker karaktererne mere end intelligens
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on