KORT NYT FRA UDLANDET:
I 1670 viste der sig pludselig en helt ny stjerne, en nova, på nattehimlen. Den begejstrede og forundrede datidens astronomer med sin usædvanlige opførelse: Først lyste den så kraftigt, at man kunne se den med det blotte øje. Så forsvandt den pludselig efter kun to år. Denne gådefulde stjerne, Renæssancens videnskabsmænd døbte ‘Nova Vul’, har med sin mærkelige opførelse givet astronomer grå hår op gennem århundrederne.
Men nu, over 340 år efter, har et forskerhold fra Max Planck Institutet i Bonn, Tyskland, endelig løst gåden, ifølge en pressemeddelelse. Nova Vul var slet ikke en nova, men derimod et meget sjældnere astronomisk fænomen, hvor to stjerner mødes i en voldsom kollision.
»Denne slags opdagelser, når man finder noget fuldstændigt uventet, er altid de sjoveste,« siger professor i astronomi Karl Menten fra Max Planck Institutet i pressemeddelelsen.
Med det imponerende teleskop APEX fandt forskerne resterne fra Nova Vul, der viste sig at bestå af en masse molekyler og støv. Molekylerne indeholdt isotoper, der normalt opstår i kernereaktioner dybt inde i stjerner. Det stemmer slet ikke overens med en almindelig novas opførelse, men matcher til gengæld perfekt med en kollision af stjerner. Når to stjerner støder sammen, skaber de nemlig en strålende eksplosion, hvor det meste af stjernerne bliver ‘kastet’ ud i rummet. Tilbage er kun den inderste kerne, som netop var, hvad forskerteamet fandt.
Læs også:
Chokfront får Tycho Brahes supernova til at lyse
Forskere ser stjerner fødes side om side for første gang
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il