KORT NYT FRA UDLANDET
Hvis du lider af type-2-diabetes, så er hjælpen måske ikke længere væk end en kort tur ned på apoteket, lyder det fra et hold forskere fra Tyskland. Forskning tyder på, at en ingrediens i hostemedicin kan hjælpe i behandlingen af den velkendte folkesygdom. Det skriver Livescience.com.
Forskere fra Heinrich Heine Universitetet i Düsseldorf, Tyskland, opdagede at i nogle former for hostemedicin, er der et stof, der hedder dextromethorphan, som hæver frigivelsen af insulin i kroppen.
»Vi opdagede faktisk effekten af dextromethorphan på diabetespatienter ved et tilfælde. Baseret på gamle studier af andre sygdomme, troede vi faktisk, at det ville undertrykke frigivelsen af insulin, men i stedet opdagede vi, at stoffet sætter nogle processor i gang i bugspytkirtlin, der starter frigivelse af insulin,« siger lederen af studiet, professor Eckhard Lammert fra Heinrich Heine Universitetet til Livescience.com.
Helt konkret opdagede forskerne, at det er de samme receptorer i hjernen, som bliver påvirket af hostemedicin og som dermed lindrer hoste, som også findes i bygspytkirtlen. Det er påvirkningen af disse receptorer, som forskerne mistænker for at være årsagen til frigivelse af insulin, når man indtager hostemedicin.
Det tyske forskerhold testede først effekten af stoffet på mus, derefter i vævsprøver fra mennesker og til sidst i et menneskeforsøg. Menneskeforsøget bestod dog kun af ét enkelt forsøg med kun 20 mennesker, og med forskernes opdagelse kommer der derfor også en advarsel fra professor Eckhard Lammert.
»Folk med diabetes skal ikke gå ud og selvmedicinere sig selv på baggrund af de her opdagelser. Vores enkelte forsøg er ikke nok til at evaluere de kliniske fordele ved dextromethorphan. Mit håb er, at vores studie sætter gang i yderligere forsøg på etablerede diabetes-centre,« udtaler han til Livescience.com.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Medicine.
Læs også:
Dansk forskning: Diabetes kan nu opdages tidligere
Forskere: Diabetes-test fanger langt fra alle
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs