KORT NYT FRA UDLANDET:
Blæksprutter har en evne til at skifte farve alt efter, hvilket miljø den befinder sig i. De kan simpelthen gå i et med væggene og camouflere sig, hvis der er fare på færde. Amerikanske forskere har lavet et materiale, der er designet og bygget ud fra blækspruttens anatomi. Det skriver bbc.com.
Blækspruttens hud er delt i tre lag. Det øverste lag indeholder farverne, det midterste lag regulerer farverne og det nederste analyserer det miljø, der skal kopieres.
Forskernes materiale er ikke helt ligeså avanceret. Her består det nederste lag af fotocensorer, der analyserer ændringer i lysets styrke. Den information transmiteres op til det midterste lag, som regulerer varmen i materialet via strøm. Det øverste lag består blandt andet af temperatur-følsomt pigment, som skifter fra sort til gennemsigtig ved præcis 47 grader Celsius. Materialet kan derfor kun skifte fra sort til hvid og omvendt – endnu.
»Det er det første system af sin art. Det ligner et tyndt lag papir. Men det er slet ikke klar til at blive implementeret i militæret eller andet. Dette er bare starten,« siger John Rogers, professor ved university of Illinois til bbc.com
Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.
læs mere:
Et hav af blæksprutter boltrer sig i Danmark
Utroligt: Forskere finder farver fra fortidens havdyr
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa