KORT NYT FRA DANMARK
Er du en af de to procent af Danmarks befolkning, som snøfter året rundt uden at være forkølet eller allergisk?
Så er der godt nyt fra videnskaben, for et amerikansk-dansk forskerhold har fundet en sammenhæng mellem nogle bestemte celler i næsen hos mus og immunforsvaret. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Cellerne i næsen har samme funktion som de celler, der kan smage bitterhed på tungen. Cellerne i næsen bruges til at få os til at nyse og blive snottede, når de udsættes for bitterstoffer eller bakterier. Men stadig er over 100.000 danskere snottede uden grund.
»Hypotesen er, at disse smagsceller bliver stimuleret af ‘bitre’ molekyler, som eksempelvis kan stamme fra bakteriebiofilm. Det leder til, at mastcellerne aktiveres og skaber en immunrespons: de små blodkar inde i næsen åbner sig lidt, så der kan trænge hvide blodceller ud i vævet for at bekæmpe en eventuel infektion. Og dermed har vi en klassisk inflammation,« forklarer Michael Christensen, der er en af forskerne fra Aarhus Universitet.
Forskerne håber, at projektet kan føre til en behandling til de evigt snottede mennesker, men der vil gå nogen tid, før det kan testes på mennesker.
»Perspektivet i vores resultat er, at der er flere ‘mål’ at skyde efter i det videre arbejde for at finde en behandling. Vi har identificeret nogle molekyler på reaktionsvejen, og da vi ved, hvilke der er involveret, har vi nu bedre mulighed for at påvirke og hæmme dem. Det kræver dog en del klinisk forskning, for det er jo ikke meningen, at vi skal sætte immunsystemet ud af kraft. Desuden ved vi endnu ikke, om vore resultater fra musene kan overføres til mennesker,« siger Michael Christensen.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.
Læs også:
Bliver man forkølet af at være kold?
Kan kinesiologi kurere allergi?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml