KORT NYT FRA UDLANDET
Forskere fra USA har for første gang været i stand til at dyrke et stykke menneskelig tarm inde i laboratoriemus. Det skriver The Independent.
Håbet er ifølge forskerne, at man i fremtiden vil være i stand til at lave ’reservedele’ med patientens egne celler.
»Idéen er, at vi en dag vil være i stand til at dyrke væv og organer inde i patienten uden at skulle bruge en organdonor. Metoden benytter sig af cellernes evne til at omdanne sig til et funktionelt organ,« siger Michael Helmrath fra Cincinnati Children’s Hospital Medical Centre i Ohio, der ledte studiet, til The Independent.
Men det er en lang proces. Først måtte forskerne omdanne menneskelige hud- og blodceller til en såkaldt pluripotent stamcelle. Derefter blev stamcellerne ’fodret’ med midler, der kan skubbe dem i retningen af tarmceller. Tarmcellerne blev til sidst indsat i musene, hvor de levede af blod.
Seks til otte uger senere kunne forskerne ifølge The Independent konstatere, at stamcellerne havde dannet de vævstyper, der findes i en fuldt udviklet mennesketarm.
»Dette studie giver en ny måde at studere de mange sygdomme og tilstande, der kan forårsage tarmsvigt. Lige fra genetiske sygdomme til sygdomme, der rammer senere i livet som kræft og Chrons sygdom,« siger Michael Helmrath til The Independent.
Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Medicine.
Læs også:
Verdens første transplantation af stamcelle-organ
Stamceller fra modermælk skal erstatte stamceller fra fostre
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml