KORT NYT FRA DANMARK:
For mange forskere er gået på kompromis med integriteten i jagten på hurtige resultater og højere bevillinger de senere år, mener uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen. Og dén tendens skal der nu sættes en stopper for, skriver han i en kronik i Berlingske i dag.
»En række sager om videnskabelig uredelighed har været rejst. Ikke bare i Danmark, men over hele verden,« lyder det fra Esben Lunde Larsen i kronikken.
Her skriver forskningsministeren også, at udviklingen skyldes globalisering og skærpet kamp om forskningsmidlerne, og at problemstillingen gælder for hele verden og ikke blot Danmark. Ministeren refererer dog ikke til nogle konkrete sager for hverken ind- eller udland i sin kronik, men han understreger, at integriteten – på linje med forskernes frihed og den forskningsbaserede undervisning – skal være et fokuspunkt i hans tid på posten som uddannelses- og forskningsminister:
»For mig har forskningens indre liv altid været forudsætningen for det ydre liv. Desværre noget [integritet, forskerfrihed og forskningsbaseret undervisning, red.], der ikke har fyldt voldsomt meget på den politiske dagsorden. Det skal ændres, og derfor bliver dette også et fast forankret punkt på den nye regerings dagsorden i forhold til universiteterne og samspillet med de toneangivende danske forskningsfonde.«
I marts måned – og altså under den tidligere regering – lancerede Danmark et kodeks for forskningsintegritet, der blandt andet involverer alle otte universiteter.
Men kodekset er altså ikke nok, mener forskningsministeren, som også vil være med til at opdrage andre lande i, hvordan man bedst værner om integriteten. I sin kronik skriver Esben Lunde Larsen, at han vil »lægge op til at prioritere midler i efteråret 2015 til et større og længerevarende forskningsprojekt,« som ifølge ministeren skal være med til at sætte standarden for »implementeringen af forskningsintegritet« i de øvrige EU-lande.
Esben Lunde Larsen skriver desuden, at han på den danske regerings vegne netop har drøftet problemstillingen med EU-kommissæren for forskning ved et ‘uformelt rådsmøde’ i Luxembourg (Luxembourg har EU-formandsskabet i 2015).
Læs også:
Hvad er videnskabelig uredelighed?
UVVU: Ingen ved, hvad god videnskab er
UVVU skal reformeres – du kan hjælpe
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp