KORT NYT FRA UDLANDET:
En canadisk dreng blev på mystisk vis blevet allergisk over for både fisk og nødder efter at have fået en blodtransfusion. Det skriver Livescience.
Den otteårige dreng, der var under behandling for medulloblastoma, som er en form for hjernekræft, havde ikke tidligere været allergisk over for hverken fisk eller nødder.
Et par uger efter blodtransfusionen oplevede han alvorlige allergiske reaktioner cirka 10 minutter efter at have spist laks. Efter at have behandlet drengen med antihistamin, rådede hans læger ham til at undgå at spise fisk, og de rådede ham til altid at have en dosis adrenalin på sig.
Men kun fire dage efter måtte drengen igen på hospitalet. Denne gang efter af have spist peanutbutter. Blodprøver og priktests afslørede, at han – i hvert fald midlertidigt – var allergisk over for fisk og nødder.
»Det er meget sjældent, at man får en allergisk reaktion over for mad, som man tidligere ikke har været allergisk over for,« siger en af forfatterne bag rapporten, professor Julia Upton, som er specialist i klinisk immunologi og allergi.
»Vi regner med, at drengen aldrig tidligere har været allergisk over for disse madvarer, men at han gennem blodtransfusionen har modtaget et protein, som sætter gang i en allergisk reaktion i forhold til dem,« siger hun.
Lægerne fandt ud af, at den donor, som blodtransfusionen kom fra, ganske rigtigt var allergisk over for nødder og fisk. Donoren blev herefter ekskluderet fra donorregistret.
Allergien forsvandt efter fem måneder
Det protein, som drengen ifølge lægerne havde modtaget ved blodtransfusionen, hedder immunoglobin E. Der er tale om et antistof, som får ellers immune celler til at udløse histamin, der giver den allergiske reaktion.
Men drengens egen krop udviklede ikke disse antistoffer, og derfor regnede lægerne med, at allergien ville forsvinde i løbet af få måneder.
Fem måneder efter de første allergiske reaktioner viste blodprøver, at drengen ikke længere var allergisk, og efter seks måneder havde drengens forældre succesfuldt genindført fisk og nødder i drengens kost.
Rapporten er publiceret i Canadian Medical Association Journal
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft