KORT NYT FRA UDLANDET:
Efter mere end 10 års rejse ankom rumfartøjet Rosetta til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i august i år.
Fra sin plads i kredsløb om kometen har Rosetta kunnet observere, at der flere steder i den støvede skorpe på kometen er blomkålslignende strukturer, skriver Sciencemag.org.
Forskere mener nu, at de har fundet kilden til disse knudrede, kugleformede mønstre på klippevægge og i dybe gruber, som er blevet døbt ’dinosaur-æg’.
Ifølge Sciencemag.org mener forskerne, at der kan være tale om de fundamentale byggesten, som klumpede sig sammen for 4.500 millioner år siden for at danne kometen.
Nogle forskere er dog skeptiske over for teorien om, at dinosauræggene udgør kometens oprindelige byggesten – de mystiske mønstre i kometens overflade kan være opstået på andre måder, påpeger Horst Uwe Keller.
»Billederne er meget slående. Men vi forstår dem ikke,« siger Horst Uwe Keller til Sciencemag.org.
Rosetta havde taget landingsfartøjet Philae med ud til sin komet, og i november 2014 blev Philae det første fartøj nogensinde, som landede på en komet.
Læs også:
Kometlanding: Europa har givet USA baghjul i rummet
Nye Rosetta-resultater: Kometens overflade er hårdere, end vi troede
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb