KORT NYT FRA DANMARK:
Forskere fra både Danmark og udlandet vil i et nyt projekt undersøge, hvilke mælkeproteiner, der bedst hjælper mennesker med at optage vitamin D, fortæller Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
»Vitamin D-mangel er et udbredt problem, og der er mere og mere, der tyder på, at vitamin D har stor betydning for vores sundhed,« forklarer professor Lars Rejnmark, fra Aarhus Universitetshospital.
Læs også artiklen ‘Vi har brug for mere D-vitamin end hidtil antaget‘.
Det er vanskeligt at tilstætte vitamin D til fødevarer, da det er fedtopløseligt og hurtigt nedbrydes i de fødevarer, hvor det ikke forekommer naturligt. Det bliver derfor mælkeproteinernes opgave at indkapsle og beskytte vitaminet mod nedbrydning.
Når forskerne har fundet ud af, hvilke mælkeproteiner, der er bedst til at støtte vitamin D, vil forsøget overgå til studier i mennesker, og derefter kan mælk med tilsat vitamin D komme på markedet, som det allerede er tilfældet i Sverige.
»Både i vort naboland Sverige og i flere andre lande er det obligatorisk at berige mælk med vitamin D,« fortæller Senior Research Manager Henrik Andersen fra Arla Foods Ingredients.
Projektet vil forløbe over 4,5 år og har et budget på 15 millioner kroner, hvoraf de 13 millioner stammer fra Innovationsfonden.
Læs også
D-vitamin giver måske lavere risiko for infektioner på hospitalet
Gener kan styre dit niveau af D-vitamin – og få dig til at dø tidligere
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on