KORT NYT FRA UDLANDET
Kan du huske, hvad din aftensmad onsdag for tre uger siden bestod af? Eller hvordan din to års fødselsdag var? Sikkert ikke.
Der er nemlig minder, som vil glide ud af hukommelsen, og nu peger et nyt studie i mus på, at hjernen fjerner gammel information for at få plads til nye minder. Det skriver Science Now.
Hjernen producerer gennem hele livet nye neuroner i en proces, der kaldes neurogenese. Processen gør os i stand til at huske minder om steder og begivenheder og den er mest aktiv, når vi er små.
Tidligere har det ifølge Science Now været påvist, at motion og antidepressiv medicin kan øge gnaveres neurogenese og dermed deres evne til at lære ny oplysninger om netop steder og begivenheder.
De små mus huskede dårligt
Men neurolog Paul Frankland fra Hospital for Sick Children i Toronto i Canada bemærkede, at nogle af gnaverne i hans eksperiment faktisk klarede sig dårligere i nogle hukommelsesopgaver, når neurongenesen var højere.
Det var især opgaver, hvor det var nødvendigt for dyrene at bevare oplysninger om tidligere begivenheder.
Forskerne gjorde ifølge Science Now det, at de sammenlignede stabiliteten af hukommelsen i voksne mus og 17 dage gamle mus. De fjernede musene fra deres trygge bure og placerede dem i en kasse med metal gulv, hvor de fik korte stød i poterne.
Da de seks uger senere lavede samme forsøg, dog uden stød, viste det sig, at de voksne mus begyndte at fryse, fordi de ifølge Science Now kunne huske den smertefulde oplevelse. De yngre mus havde dog ingen reaktion og havde derfor glemt oplevelsen.
»Ungerne kan huske for 24 timer, men så glemmer de,« siger Paul Frankland til Science Now.
Forskerne forsøgte derfor at øge neurogenesen hos de voksne mus, og det bragte dem tilbage på samme stadie som de yngre mus i forhold til glemsomhed.
»Psykologer har længe set processen, hvor vi glemmer ting som nøglen til et sundt sind, men neuroforskere har ikke tidligere set så meget på denne process. Og hvis vi omfavner denne idé, så giver det god mening, at neurogenese hjælper til at rense ud i gamle minder,« siger Paul Frankland til Science Now.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.
Læs også:
Minder fra den tidlige barndom kan genkaldes
Minder lagret i et stykke rottehjerne
Forsker: Vi kan udviske minder fra vores hjerne
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aml