KORT NYT FRA DANMARK:
Gribbe æder råddent kød, og den kost ville med en solid madforgiftning tage livet af de fleste andre levende væsener.
Dræbende bakterier som clostridier, fuso og miltbrandbakterier påvirker dog ikke gribbene. Nu har danske forskere fundet ud af hvorfor, skriver Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
»Vores resultater viser, at der hos gribbene har fundet en stærk tilpasning sted ift. den kost og de bakterier, de indtager. På den ene side har gribbene udviklet dette helt ekstremt hårdføre mave-tarmsystem, der er i stand til at modstå en masse farlige bakterier, og på den anden side har gribbene udviklet en tolerance over for nogle meget farlige bakterier, der findes i deres maver,« siger ph.d.-studerende Michael Roggenbuck som sammen med professor Lars Hestbjerg Hansen fra Aarhus Universitet har lavet forskningen
I ansigtet på gribbene fandt forskerne DNA fra mindst 528 forskellige mikroorganismer, mens der i maven kun var DNA fra 76.
Spørgsmålet var, om clostridier og fusobakterier udkonkurrerer andre bakteriegrupper, eller om deres tilstedeværelse har udviklet sig til en ernæringsmæssig fordel for gribbene.
Forskernes resultater viser, at det sandsynligvis drejer sig om både og. Samtidig med at andre mikroorganismer er blevet udkonkurreret, får gribbene en lind strøm af vigtig proteinrig næring, når bakterierne nedbryder ådslet. Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Læs også:
Gribbe tvinger pumaer til at jage for sig
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp