KORT NYT FRA DANMARK:
Forskerne er vilde med at studere stamceller. Stamcellerne er nemlig måske midlet til at nå målet om at kurere en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige. For eksempel Parkinsons sygdom. Målet når forskerne dog kun, hvis det lykkes dem at løse gåderne om, hvordan stamcellerne udvikler sig til andre celletyper.
Men nu kan danske forskere bidrage med viden, som kan lede til, at forskerne kan få stamcellerne til at udvikle sig til de celletyper, som vi ønsker. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
»Vi har opdaget, at proteiner kaldet transkriptionsfaktorer samarbejder på en ny og kompleks måde for at omprogrammere DNA-strengen, når en stamcelle udvikler sig til en bestemt celletype. Hidtil har vi troet, at der kun var få transkriptionsfaktorer bag denne omprogrammering, men sådan forholder det sig ikke,« lyder det i en skriftlig meddelelse fra gruppen af forskere bag projektet.
Forskerne er ansat på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU.
»Der er en utrolig kompleksitet i samspillet mellem de involverede transkriptionsfaktorer på specifikke steder (hotspots) i cellens DNA, som vi ikke tidligere kendte til, og dette samspil ser ud til at være enormt vigtigt for udviklingen af stamceller. Det bliver derfor vigtigt i fremtiden at udforske disse hotspots og transkriptionsfaktorernes samspil for bedre at kunne forstå de mekanismer, der styrer udviklingen af stamceller,« forklarer post.doc. Rasmus Siersbæk, som er en af forfatterne til den videnskabelige artikel om opdagelsen.
Den videnskabelige artikel er udgivet i tidsskriftet Cell Reports.
Læs også:
Dansker vil genmanipulere stamceller for at bekæmpe HIV
Kommission slår fast: Sensationel stamcelleforskning var fusk
Fremtidens kræftbehandling sigter på stamceller
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp