KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Dansk forskning giver ny viden om ’hjernens hårdkogte udsmider’, skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Den nye forskning handler mere specifikt om hjernens såkaldte blod-hjerne-barriere, som er en effektiv stopklods, der beskytter hjernen – men som samtidig gør det vanskeligt at behandle sygdomme som for eksempel Alzheimers.
Ifølge pressemeddelelsen fra Københavns Universitet ’dumper’ 95 procent af alle testede lægemiddelstoffer til behandling af lidelser i hjernen, fordi de ikke kan passere blod-hjerne-barrieren.
Forskere på Institut for Farmaci ved Københavns Universitet har tidligere genskabt den komplicerede blod-hjerne-barriere i en laboratorieskabt model, som er opbygget ved hjælp af celler fra dyr.
I et nyt studie har forskerne undersøgt ‘de genstridige udsmiderproteiner’ i barrierevævet. Proteinerne beskytter hjernen, men er samtidig med at til at forhindre behandling af hjernesygdomme, skriver Københavns Universitet.
»Blod-hjerne-barrieren er kemisk tæt, fordi cellerne indeholder transportproteiner, der sørger for, at stoffer der kommer ind i cellerne, øjeblikkeligt bliver smidt ud i blodet igen. Vi har nu vist, at vores laboratorieskabte barriere indeholder de samme udsmiderproteiner – og at de virker på samme måde som i en ’rigtig’ hjerne.«
»Det er vigtigt, fordi modellen kan bruges som værktøj til at prøvekøre den vanskelige vej ind i hjernen. Komplekse fænomener – der hidtil kun har været mulige at undersøge i levende dyr – kan nu undersøges i enkle laboratorieforsøg med dyrkede celler,« siger postdoc Hans Christian Cederberg Helms i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.
Den nye undersøgelse er publiceret i tidsskriftet AAPS Journal.
Læs også:
Forskere skaber model af hjernens udsmider
Banebrydende ny viden om Alzheimers og Parkinsons
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer
lb