KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Sportsdisciplinen parkour er gået fra at være relativt ukendt i Danmark, til nu at være et fænomen som de fleste sportsinteresserede kender til. Det er en sportsudøvelse, hvor man tilpasser sine bevægelser til miljøet og bruger bygninger, gelændere og mure til at bevæge sig på.
Ifølge ph.d. Signe Højbjerre Larsen fra Institut for idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, er parkour en idrætsdisciplin, som med stor succes kan bruges i undervisningen af børn og unge. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.
»I vores samfund og i undervisningssystemet handler det i stigende grad om at lære ting så hurtigt som muligt og eliminere al modstand på vejen. Her tilbyder parkour et mere håndværksmæssigt engagement, hvor det handler om at eksperimentere og lege med modstand, såsom at bestige høje og hårde vægge og at balancere risikofyldt på gelændere. Det gør udøverne for at blive bedre til at bevæge sig. Den pædagogiske kvalitet ligger i, at det er et mål i sig selv og ikke bare et middel til at vinde ligesom i sport,« siger Signe Højbjerre Larsen i pressemeddelelsen.
Tidligere har man troet, at parkour var noget, som kun blev dyrket af en gruppe unge, og som foregik tilfældige steder i byerne. Den nye ph.d. afhandling viser dog, at parkour er godt på vej til at blive en organiseret idrætsdisciplin med over 70 etablerede faciliteter spredt over hele landet.
»Meget tyder på, at der i Danmark er flere børn og unge, som modtager undervisning i parkour på institutioner eller i foreninger, end børn og unge, der dyrker parkour selvorganiseret,« siger Signe Højbjerre Larsen.
Læs også:
Elite-idræt får ikke flere til at dyrke idræt
Fri leg er vigtigere end organiseret idræt
Idræt hjælper drenge, der bliver mobbet – men ikke piger
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cak