KORT NYT FRA DANMARK:
En undersøgelse fra Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse slår fast, at hvis man har haft kræft som barn og overlever sygdommen, har man større risiko for at udvikle en depression senere i livet. Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Risikoen for at udvikle depression er hele 50 procent større hos børn, som har haft en svulst i hjernen, mens risikoen er henholdsvis 40 procent og 30 procent større for børn, som har overlevet de tre største børnekræftsygdomme og solide svulster.
Forbruget af antidepressiv medicin hos 5.452 danskere, der som børn fik stillet en kræftdiagnose, er blevet undersøgt og sammenlignet med en gruppe raske personer uden kræft. Studiet er publiceret i European Journal of Cancer.
Studiet viser yderligere, at risikoen for at udvikle depression senere i livet er størst for de børn, som er blevet behandlet med den mest intense og effektive kræftbehandling.
»Desværre viser vores nye undersøgelse, at de effektive kræftbehandlinger kan have den konsekvens, at de overlevende oftere rammes af depressioner senere i livet,« siger læge og ph.d. Lasse Wegener Lund i pressemeddelelsen.
Det er første gang, man undersøger sammenhængen mellem børnekræft og depression i en så dybdegående og detaljeret undersøgelse.
Læs også:
Danske forskere slukker celler for at kurere kræft
Galt eller genialt? Kontroversiel teori peger på nem behandling af kræft
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft