Forsker fra Aarhus Universitet har undersøgt en afrikansk palmearts potentiale som middel mod malaria. Resultaterne er lovende. Det skriver au.dk
ph.d.-studerende Marta Gruca fra Aarhus Universitet har interviewet en række afrikanske indbyggere om deres brug af palmearten ‘Kube’, der er hyppigt anvendt i afrikansk naturmedicin. Hun har siden testet plantens potentiale som middel mod malaria, og de første resultater er lovende.
»Vores udgangspunkt var, at hvis det viste sig, at denne palme faktisk indeholdt virksomme stoffer, så kunne man måske ”tune” opskriften, så ghaneserne selv kunne lave et endnu mere virksomt og billigt middel mod malaria vha. en palme, som oven i købet er nemt tilgængelig,« siger Marta Gruca.
For at finde en virksom opskrift har Marta Gruca blandt andet opløst Kube-palmens rødder og blade i kogende vand, Ethanol og Metylenklorid og testet de forskellige ekstrakter mod malaria-parasitter. Resultatet af de forskellige test viste, at ekstrakten af palmens blade og rødder opløst i metylenklorid var den mest lovende. Kun 20 procent af parasitterne overlevede, når de blev udsat for denne blanding.
Marta Gruca vil nu arbejde videre med at lave et middel mod malaria af Kube-palmen.
»Hvis man kan isolere det aktive stof og evt. øge mængden og dermed virkningen – uden at stoffet bliver giftigt i for store mængder – kan man forhåbentlig både redde liv og lindre symptomerne hos de mange mennesker, der årligt rammes af sygdommen,« siger Marta Gruca.
Læs mere:
Klimaforandringer får selv palmer til at lide
Ny resistent malaria opstået i Cambodja
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa