Professor Anja C. Andersen hædres med årets H.C. Ørsted Forskerpris

Hun er internationalt anerkendt for sin forskning i kosmisk støv, og så arbejder hun utrætteligt på at øge interessen for de naturvidenskabelige fag.

Sådan lyder begrundelsen fra H.C. Ørsted Selskabet, der har udpeget professor Anja C. Andersen som vinder af dette års H.C. Ørsted Forskerpris.

Anja C. Andersen forsker i astrofysik og astronomi ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, ligesom hun også er Danmarks første professor i offentlighedens forståelse for videnskaben.

»Hun er en formidabel formidler af naturvidenskabelig forskning til den almindelige borger. Ligesom H.C. Ørsted formår Anja C. Andersen at skabe entusiasme for videnskab og gøre det interessant ved at sætte det i spil med samfundet. Vi har brug for personer som Anja, hvis arbejde og engagement er med til at skabe nysgerrighed og en større interesse for naturvidenskab, herunder også STEM-uddannelserne. Og det har vi som samfund behov for,« siger Troels Krøyer, formand for H.C. Ørsted Selskabet.

Med prisen følger 50.000 kroner.

Uddelingens anden pris, H.C. Ørsted Forskertalentprisen, går til to yngre forskere med fokus på den grønne omstilling.

Den ene er adjunkt Morten W. Ryberg, der forsker i bæredygtighedsvurderinger ved Danmarks Tekniske Universitet.

Den anden er Suzanne Z Andersen, der er postdoc ved DTU, og som forsker i katalyse, som kan bruges til at fremstille fremtidens grønne brændstoffer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk