Har du feedback til brugen af Evidensbarometeret, eller ønsker du at samarbejde med projektgruppen bag, så kontakt Videnskab.dk på redaktion@videnskab.dk.
Videnskab.dk's Evidensbarometer hjælper dig med at navigere i havet af sundhedsnyheder, du støder på i medier, pressemeddelelser, på Facebook, Twitter og andre steder.
Evidensbarometeret er baseret på nogle af de centrale kriterier, som både forskere og videnskabsjournalister benytter, når de skal vurdere, hvor vidtrækkende konklusioner man kan drage på baggrund af et stykke forskning.
Kriterierne er forklaret nederst på siden.
Evidensbarometeret blev oprindeligt lanceret i 2019. Det blev opgraderet i foråret 2022.
Du kan læse mere om tankerne bag Evidensbarometeret, og hvordan det er skruet sammen, i artiklen Nu kommer Videnskab.dk's Evidensbarometer 2,0.
Har du feedback til brugen af Evidensbarometeret, eller ønsker du at samarbejde med projektgruppen bag, så kontakt Videnskab.dk på redaktion@videnskab.dk.
Husk, at intet kan erstatte din egen kritiske sans. Evidensbarometeret er et værktøj, som kan sætte fokus på forhold, som du skal være ekstra obs på. Men det giver ikke det endelige svar.
Hvis du vil lære nogle tricks til selv at gennemskue forskningen, er her nogle tips:
Du kan se eksempler på artikler med Evidensbarometeret her:
Selvmord er hyppigere blandt danskere med søvnsygdomme, ifølge studie
Studie: Høj dosis D-vitamin under graviditeten forebygger emaljefejl hos børn
Læs et endnu ikke publiceret videnskabeligt studie om effekten af Evidensbarometeret og tankerne bag:
Læs professor i videnskabskommunikation Maja Horsts vurdering af Evidensbarometeret her:
Evidensbarometeret er udviklet af Center for Faglig Formidling, Videnskab.dk, i samarbejde med IT-Universitetet. Projektet er støttet af Google Digital News.