Forskere har udregnet, hvem der (sandsynligvis) vinder Jerntronen i Game of Thrones
Kilde: 
13 december 2018

Det her kommer til at virke lidt indforstået, hvis du ikke har fulgt med i den populære tv-serie Game of Thrones.

Du bør af hensyn til 'spoilers' heller ikke læse videre, hvis du ikke har set samtlige syv sæsoner.

Er du til gengæld en af dem, der tæller ned til dramaets endelige afslutning, når sæson 8 udkommer fra april 2019, så vil det her nok interessere dig.

Australske forskere i epidemiologi (sygdomme og helbredsforhold i befolkninger, red.) har i et studie, som Politiken har opdaget og beskrevet, analyseret døds- og overlevelsesraten blandt karaktererne i ’Game of Thrones’.

Udover at konstatere, hvad vi allerede ved - nemlig at der er rigtig mange, der dør i serien - så peger de blandt andet på, hvem der rent statistik kunne gå hen og vinde kampen om Jerntronen.

Forskerne fra Macquarie University i Sydney har gennemført en optælling af seriens vigtige karakterer og deres velbefindende. 
  • For en ny karakter er risikoen for at dø inden for den første time af sin skærmtid 14 procent
  • Ud af i alt 330 vigtige karakterer er 186 afgået ved døden efter 7. sæson
  • Det giver en overordnet dødsrate på 56,4 procent

Når man, som Jon Snow, dør og vender tilbage, bliver man i øvrigt ikke medregnet i statistikken.

Du skal kunne overleve for at kunne vinde, og ved at kigge på tallene har forskerne derfor et bud på, hvem der lige nu ligger mest sikkert i svinget:

Det er mindre farligt at være kvinde, end det er at være mand, og er du en del af en højere social klasse, har du også højere sandsynlighed for at overleve.

Kunne det tyde på en sejr til dragedronningen Daenerys Targaryen?

Ikke ifølge forskerne, der har set en tendens til, at man overlever ved at skifte alliance undervejs. Det har hun endnu ikke gjort.

Det har til gengæld den kyniske og intrigante Cersei Lannister, der er forskningens bud på en vinder.

Forskernes lidt mere fredelige konklusion lyder i øvrigt, at det fiktive kontinent Westeros som samfund har et stort potentiale i forhold til at undgå voldelige dødsfald.

Hvis blot man satsede mere på »stabile demokratiske regeringer (...) offentlige goder og implementering af evidensbaseret og voldsforebyggende politik«, kunne man nedbringe dødsraten betragteligt, lyder det fra forskerne.

Det er ikke første gang, forskningen kaster sit blik på Game of Thrones. Blandt andet har klimaforskere forsøgt at forklare de vilde vejrfænomener i serien.

Studiet er publiceret i Injury Epidemiology.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.