Livagtig robotfisk narrer og udspionerer livet i havet
Forskere har lavet en robotfisk, der er så livagtig, at den kan snige sig ind på og optage livet i havet.

Robotfisken SoFi bevæger sig som en rigtig fisk og kan komme helt tæt på dyrelivet. (Video: MITCSAIL)

Robotfisken SoFi bevæger sig som en rigtig fisk og kan komme helt tæt på dyrelivet. (Video: MITCSAIL)

Fisk er sky og hurtige, så hvis man vil kigge nærmere på dem skal man være yderst forsigtig. Altså, medmindre man har en robotfisk.

Sådan en har amerikanske forskere fra MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory nu. De har udviklet en blød robot ved navn SoFi, der til forveksling minder om en rigtig fisk, når den svømmer.

Det virkelighedstro udseende er lavet for ikke at skræmme de rigtige fisk, og foran er den udstyret med et kamera, der både kan optage og tage billeder. Den perfekte forklædning til en omgang fiskespionage med andre ord.

Dansk robotforsker: Vi kan ikke konkurrere med evolutionen

Spørger man Mikkel Rath Pedersen, der er robotforsker ved Teknologisk Institut, så er han mest imponeret af robotfiskens meget naturlige bevægelser, der gør den i stand til at svømme mod strømmen og komme helt tæt på rigtige fisk uden at skræmme dem.

»Det smarte her er helt klart efterligningen af biologien. Selv de bedste ingeniører kan jo ikke konkurrere med millioner af års evolution.«

Fisken er udstyret med et lithiumbatteri og en motor, som skiftevis pumper vand ind i to kamre, som får fisken til at bevæge halen på en meget naturlig måde. Man kan næsten sige, at den svømmer som en fisk i vandet.

Indenfor udviklingen af robotter er det dog ikke noget nyt, at man lader sig inspirere af naturen. Det er endda et forskningsfelt, der både kaldes biomimetik og bionik.

Mikkel Rath Pedersen nævner blandt andet en robotarm inspireret af elefantens snabel, der kan gribe genstande som bolde, flasker og tennisketsjere. Den kan du se på video herunder.

Video: École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)​

Ikke helt sikker på, at robotfisken rent faktisk er en robot

Robotfisken kan dykke ned på 18 meters dybde og styres ved hjælp af ultralyd fra et joypad fra intet ringere end en Super Nintendo pakket ind i vandtæt plastik.

Det får dog også Mikkel Rath Pedersen til at tøve med at kalde det en robot. Der er nemlig forskellige definitioner af, hvad en robot er.

»Nogle vil sige, at det er en maskine, der kan bevæge sig fra A til B, og det opfylder den jo. Men andre definerer det som en maskine, der kan sanse, handle og planlægge, og det opfylder den ikke,« siger han.

Det er dog ikke helt tilfældigt, at forskerne har valgt at fjernstyre robotfisken med lyd. Det er nemlig meget svært at kommunikere trådløst under vand, men delfiner og hvaler bruger også akustiske signaler, som transmitteres nemt under vand.

Ingen grund til at frygte spionage fra robotdyr

Robotfisken fra MIT er måske i virkeligheden nærmere et avanceret fjernstyret kamera, men den ligner virkelig en fisk og bevæger sig meget livagtigt, når den svømmer.

Men selvom den kan narre fiskene, skal vi dog ikke frygte, at robotterne kommer til at ligne rigtige dyr så meget, at vi risikerer at blive optaget af pindsvinet i haven, forsikrer Mikkel Rath Pedersen.

»En ting er at observere naturen og en anden er spionage. Men der kommer man nok længere med en drone, der flyver så langt væk, at du ikke opdager den,« siger han.

Således beroliget.

Den videnskabelige artikel om robotfisken er netop udgivet i tidsskriftet Science Robotics.

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.