En tur under isen ved mikrobiologisk symposium i København

Livet under istiden var hård både for kroppen udvendigt og indvendigt. (Foto: Shutterstock)

Livet under istiden var hård både for kroppen udvendigt og indvendigt. (Foto: Shutterstock)

I mandags deltog jeg i et meget spændende symposium i København afholdt af Danmarks mikrobiologiske selskab. Her blev der præsenteret resultater fra dansk og udenlandskforskning indenfor det mikrobiologiske område. Det var en fantastisk mulighed for at få et overblik over den danske mikrobiologiske forskning, møde potentielle samarbejdspartnere og føle konkurrenterne på tænderne.

Det faglige blev afsluttet med en super spændende præsentation af den særlig inviterede taler: David Pearce, fra BAS eller British Antarctic Survey, med titlen 'Progress in the search for life in the subglacial Lake Ellsworth'.

Projektet, som har været mere end 5 år undervejs, vil inden udgange af dette år, bore igennem 3 km is på Antarktis ned til søen Lake Ellsworth, hvor de vil undersøge livet der. Det har vist sig at det findes søer under isen på kontinentet og disse søer er potentielt et af de mest ekstreme økosystemer på jorden.

Under isen, vil varmen fra jorden samt friktionen fra isen danne søer med flyende vand. Vandet vil være under enormt tryk, der vil være relativt lav men stabil temperatur, permanent mørke med begrænset afgang til ilt og nærringstoffer.

Uddøde arter kan findes andre steder på Jorden

Livet her vil formodentligt vise sig at være ekstremt tilpasset til miljøet (de synes sikkert ikke de er ekstreme) på grund af den særlige selektion og isolation fra andre biosfærer.  Det kan ligefrem være muligt at finde arter som er uddøde andre steder på Jorden.

David Pearce, viste fantastiske billeder af Antarktis og forsøgsområdet og beskrev for alle hvor amitiøst det er at forsøge at udtage prøver i verdens mest barske miljø, igennem 3 km is, under tryk og med den store udfordring, at ALT skal være sterilt og DNA frit under prøvetagningen. Dette er dels fordi man skal kunne stole på resultaterne når prøverne kommer op, men også fordi det er en bekymring at tilføre fremmede organismer til dette ellers uberørte miljø.

Man kan selv følge med 'live' under prøvetagningerne på deres hjemmeside og på Facebook og Twitter.

Symposiet som helhed var ganske godt besøgt og det var generelt nogle rigtigt gode præsentationer og talere. Forskning i mikrobiologi i Danmark foregår på højeste internationale niveau, med 'state of the art' teknikker, men samtidigt er det tydeligt, at vi her i Danmark har en stærk mikrobiologisk tradition med en masse erfarne forskere, som gør deres viden gældende i alle tænkelige felter inden for natur og sundhedsvidenskab mm.

Som afslutning på dagen var der mikrobiologi 'in action' da der blev serveret Belgisk øl og øllets virkning var straks at alle fik snakket sammen på tværs af position, alder og faglig baggrund. Her fik jeg selv hilst på en masse og diskuteret frit fra leveren.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk