Selv små doser bly er skadelige
Mennesker skal ikke udsættes for selv de mindste mængder bly, mener forsker ved Syddansk Universitet og Harvard University.

De tilladte blyværdier i f.eks. luften skal revideres og sænkes, mener Philippe Grandjean. (Foto: Colourbox)

De tilladte blyværdier i f.eks. luften skal revideres og sænkes, mener Philippe Grandjean. (Foto: Colourbox)

Alle EU's regler for, hvor store mængder bly, der må være i vores drikkevand, fødevarer og luft, skal revideres og koncentrationerne sænkes, mener Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard University, USA.

Det førende medicinske tidsskrift Lancet bringer i dag en kommentar, hvor Philippe Grandjean beskæftiger sig med resultaterne fra en rapport fra den europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed EFSA.

Rapporten konkluderer, at der ikke kan fastsættes en sikker grænse for eksponeringen for bly, og Grandjean mener derfor, at de gældende grænseværdier ikke er gode nok.

Han peger på, at industrien har været villig til at mindske forureningen, men kun på baggrund af sikre beviser, og at der er gået lang tid, inden der er kommet overbevisende dokumentation.

Nedsat intelligens og ADHD

»Vi ved nu, at eksponering for bly øger risikoen for nedsat intelligens, ADHD, skolefrafald og kriminel adfærd,« skriver Philippe Grandjean og fortsætter:

»EFSA understreger også, at bly er forbundet med lidelser, der er almindelige hos ældre mennesker, f.eks. forhøjet blodtryk, nedsat nyrefunktion og nedsat hjernefunktion, muligvis ved eksponeringsniveauer, som kun er en anelse højere end dem, der påvirker hjernens udvikling hos børn.«

Philippe Grandjean, der har været med til at opbygge den miljømedicinske forskning på SDU, er internationalt anerkendt for sin mangeårige forskning i, hvordan forurening af miljøet påvirker mennesker. Og han konkluderer i Lancet, at enhver tvivl om et stofs giftighed og bivirkninger bør komme befolkningen til gode:

»Før ESFA-rapporten blev manglende dokumentation ofte anset for at være bevis på, at et stof ikke havde skadelige virkninger. Alle kemikalier blev derfor anset for uskyldige, indtil det modsatte var bevist. Selv om vi nu ved bedre, har en hel generation af børn betalt prisen for, at vi først skulle skaffe beviser om faren ved blyforurening. I fremtidige risikovurderinger må helbredsrisici blandt følsomme befolkningsgrupper ikke ignoreres, blot fordi der endnu ikke foreligger overbevisende dokumentation,« siger Philippe Grandjean.

Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan den danske fotograf tog det prisvindende billede af næseaben herunder.