Zoom ind på en smuk mikro-verden, du aldrig har set før
Mikroskoper giver adgang til en skjult verden. Billeder af denne lille verden er nu blevet hyldet i en international fotokonkurrence, hvor årets førsteplads gik til en zebrafisk.

Nogle gange får forskere noget mere eller andet ud af deres forskning, end de oprindeligt havde regnet med. Det kan være, at de tilfældigvis falder over en ny opdagelse, eller at deres resultaterne leder dem i en helt anden retning, end forventet. 

Det er på en måde sket for Oscar Ruiz fra University of Texas Anderson Cancer Center i Houston.

Oscar Ruiz bruger zebrafisk til at studere, hvad det er for nogle genetiske mutationer, der kan lede til næseganespalte og andre anormaliteter i ansigtet.

Derfor har han med sit mikroskop taget et close-up-billede af et fire dage gammelt zebrafisk-embryon. Et billede, der både var brugbart i hans forskning, men nu også har indkaseret førstepladsen i Nikons Small World-fotokonkurrence.

»Jeg håber, at dette billede kan hjælpe med at fremme den kunstneriske side af videnskaben og præsentere vores data på en måde, så flere mennesker kan relatere til det,« siger Oscar Ruiz til huffingtonpost.com.

LÆS OGSÅ: Honningbi med pollen i øjet vinder årets flotteste mikroskopbillede

Time-lapse-teknik tog dommerne med storm

Dommerne var ifølge Nikons pressemeddelelse særligt bevægede af Oscar Ruiz billede, fordi han gør brug af nogle nye teknikker.

Oscar Ruiz har lavet en time-lapse af billeder, der viser udviklingen zebrafiskens ansigt fra undfangelsen. På den måde kan han se, hvordan ansigtet udvikler sig på et cellulært plan.

Ved at bruge time-lapse-teknikken kan forskerne nemmere identificere, når der opstår anormaliteter i ansigtsudviklingen hos fiskene.

Oscar Ruiz håber, at resultaterne kan lede til en større forståelse af, hvad der sker på det molekylære og cellulære plan, når patienter får deformiteter i ansigtet.

LÆS OGSÅ: Se 2015's vilde vejr i en time-lapse video

Billederne skal gøre folk nysgerrige

Nikon har til sin Small World-konkurrence fået indsendt mere end 2.000 billeder fra forskere og mennesker med interesse for mikroskopbilleder.

Kun 96 af de 2.000 billeder er blevet taget ud som vindere af konkurrencen.

Billederne skal nemlig kunne noget helt bestemt, før de går videre i konkurrencen, forklarer Eric Flem, der arbejder hos Nikon, i en pressemeddelelse.

»Om billedet giver en sjældent syn ind i medicinsk forskning, som vi så med vinderen af førstepladsen, eller det afslører et interessant kig ind i en edderkops øjne, så skaber hvert billede en kraftfuld reaktion hos vores dommere,« siger han.

»Hvert år leder vi efter det billede, der gør, at folk læner sig frem i deres stol, bliver nysgerrige og stiller nye spørgsmål. Tæt på 100 års mikroskopi har banet vejen for udviklingen af teknologi og innovative teknikker, der bliver ved med at hæve barren for denne konkurrence,« siger han i pressemeddelelsen fra Nikon.

LÆS OGSÅ: Top 10: Se årets smukkeste mikroskopbilleder

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker