Yellowstones supervulkan kan være tættere på udbrud end troet
vulkan Yellowstone udbrud nationalpark

Der er masser af aktivitet under den varme kilde, hvor vulkanen årligt forårsager omkring 1.000-3.000 jordskælv i området omkring nationalparken. (Foto: Marie-Louise Mandl/EyeEm, via Getty Images)

Kilde: 
13 oktober 2017

Yellowstone National Park er en smuk, tikkende bombe.

Nationalparkens underjordiske kæmpevulkan er måske flere tusind år tættere på en eksplosion, end vi troede.

Det viser nye undersøgelser af vulkanens tidligere aktivitet, som for nylig blev præsenteret på en konference om vukanologi i Oregon, skriver New York Times.

»Det er chokerende, hvor lidt tid det kræver at drive et vulkansk system fra stilhed til at være på kanten til et udbrud,« siger en kandidatstuderede på Arizona State University, Hannah Shamloo, som deltog i undersøgelserne af vulkanen, til New York Times.

Hannah Shamloo og forskerholdet undersøgte, indsamlede og slæbte sten i ugevis ved Yellowstones Lava Creek Tuff, som er en lavaformation fra vulkanens sidste udbrud for 631.000 år siden.

Holdet undersøgte lavaresterne for spor af krystaller og fandt ud af, at krystallernes kanter vidner om meget hurtige ændringer i temperatur og sammensætning i tiden op til det seneste udbrud.

Nu estimerer forskerne, at den magma (varm, smeltet stenmasse), som var kimen til vulkanens seneste udbrud for 631.000 år siden, udløste udbruddet på kun årtier, hvor man før regnede med årtusinder, skriver New York Times.

Forskerne mener, at Yellowstones supervulkan har haft to tidligere udbrud inden det seneste. Det første var for omkring 2,1 millioner år siden, det næste for 1,3 million år siden.

Et udbrud kan ifølge New York Times sprænge mere end 1.000 kubikkilometer sten og aske væk på én gang, hvilket ville være nok til at indhylle det meste af USA i et tykt lag aske og måske endda bringe Jorden ind i en vulkansk vinter. En vulkansk vinter skyldes, at vulkanstøv reducerer mængden af sollys på Jordens overflade og på den måde afkøler klimaet.

Forskerne håber med undersøgelser som denne på, at de i fremtiden vil kunne forudsige vulkanudbrud, skriver New York Times.

Hvad man så skal gøre, hvis vejrudsigten pludselig varsler om 'vulkanvinter', er et helt andet spørgsmål.

Men ifølge New York Times er risikoen for, at Yellowstone bryder ud inden for en nær fremtid, heldigvis lille.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.