Wauw! Vild computersimulering viser, hvordan lyset blev tændt i vores univers
tidlig_univers_lyset_taendt_stjerner.jpg

Simulationen Thesan er designet til at simulere det 'kosmiske daggry'. En periode, som er udfordrende at rekonstruere, da den involverer uhyre komplicerede og kaotiske interaktioner - inklusive dem mellem tyngdekraft, gas og stråling. (Grafik: Thesan simulations) 

Simulationen Thesan er designet til at simulere det 'kosmiske daggry'. En periode, som er udfordrende at rekonstruere, da den involverer uhyre komplicerede og kaotiske interaktioner - inklusive dem mellem tyngdekraft, gas og stråling. (Grafik: Thesan simulations) 

Kilde: 
25 marts 2022

Forskere har lavet den hidtil mest detaljerede simulering af en af universets tidligste epoker. 

Ved hjælp af en supercomputer var forskerne fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i stand til at simulere et 300 millioner lysår bredt udsnit af universet i perioden fra 400.000 år til en milliard år efter Big Bang. 

Det skriver MIT i en pressemeddelelse.

Simuleringen viser tiden kort efter Big Bang, hvor det spæde univers var fyldt af en tæt, ‘ioniseret’ gas, der gjorde det svært for lys at trænge igennem.

Først da de tidlige stjerner blev formet 150 millioner år efter Big Bang, begyndte deres ultraviolette stråling at ‘gen-ionisere’ gassen, hvilket tillod hele det elektromagnetiske felt at skinne igennem.  

Simuleringerne blev lavet ved hjælp af en af ​​verdens største supercomputere, SuperMUC-NG. Denne samme simulering på en normal computer ville have taget 3.500 år. (Foto: Thesan simulations) 

Simuleringen, som er navngivet Thesan, kaster lys over, hvordan de tidlige galakser blev formet og interagerede med gassen omkring dem.

»Thesan fandt ud af, at lys ikke rejste over store afstande tidligt i universet,« siger Rahn Kannan, postdoc på The Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics og medforfatter på studiet om simuleringen, i pressemeddelelsen

»Faktisk er denne afstand meget lille og bliver først stor i slutningen af ​​gen-ioniseringen, idet den øges med en faktor 10 over blot et par hundrede millioner år.«

Det varer ikke længe, før forskerne kan få gennemtjekket deres resultat. 

Det netop opsendte James Webb-teleskop er nemlig designet til at kigge på lys tilbage fra 300.000 år efter Big Bang. 

»Og det er den interessante del,« siger studiemedforfatter Mark Vogelsberger, lektor i fysik ved MIT i en anden pressemeddelelse. 

»Enten vil vores Thesan-simuleringer og -model stemme overens med det, JWST finder, hvilket ville bekræfte vores billede af universet, eller også vil der være en betydelig uenighed, der viser, at vores forståelse af det tidlige univers er forkert.«

Studiet er udgivet i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

jg

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.