Vulkanudbrud kan ses fra rummet: Satellitfotos viser lava brænde La Palmas kyst over i to
Aske og røg hænger over øen, og infrarød fototeknik giver lavastrømmen et tydeligt, glødende udtryk.
vulkan la palma satellitfoto

The European Space Agency’s satellit Copernicus Sentinel-2 har taget billeder af vulkanen på La Palma, der nu er nået helt ud til Atlanterhavet (Foto: The European Space Agency)

The European Space Agency’s satellit Copernicus Sentinel-2 har taget billeder af vulkanen på La Palma, der nu er nået helt ud til Atlanterhavet (Foto: The European Space Agency)

Den 19. september udbrød vulkanen Cumbre Vieja på den nordvestligste del af Kanarieøerne, La Palma. 

Den har nu været i udbrud i flere uger og har formået at brænde sig hele vejen ud til kysten, hvor den nu er begyndt at udvide La Palmas grænser.

Det viser nye satellitbilleder fra The European Space Agency.

Den seks kilometer lange flod af smeltet stenmasse nåede Atlanterhavet den 28. september, efter den havde delt kystområdet Playa Nueva i to. 

la palma vulkan nasa satellitfoto

Lavastrømmen havde den 26. september ædt sig igennem tre kilometers land. To dage senere begyndte vulkanen Cumbre Vieja at udvide øens kystlinje (Foto: NASA)

Et billede, der blev taget af NASA’s satellit Landsat 8 den 26. september, viser lavastrømmen halvvejs ude ved kysten. På det tidspunkt strakte floden sig cirka tre kilometer over La Palmas natur, marker og beboelsesområder.

Satellitten bruger infrarød fototeknik til at skabe det rødglødende udtryk - i virkeligheden ser lavastrømmen mere sort ud, fordi den har en stenskorpe i det øverste lag.

la palma vulkan nasa satellitfoto uden infrarød

Satellitfotoet er taget den 26. september med NASA’s Landsat 8-satellit uden den infrarøde teknik, som blandt andet er brugt på billedet ovenover (Foto: NASA)

Et andet satellitfoto, der også blev taget af NASA’s satellit Landsat 8, viser vulkanudbruddet fra rummet uden infrarød-teknikken. 

Man kan tydeligt se aske og røg i luften, men strømmen af lava er sværere at få øje på. Det skyldes, at strømmens overflade størkner og skaber en mørk skorpe, mens den smeltede stenmasse stadig er at finde lige under.

Den 27. september registrerede Kanarieøernes Volcanology Institute, at vulkanen virkede til at være på vej til at gå i bero, men kort efter begyndte vulkanens aktivitet at stige igen. De har vurderet, at den formentlig vil fortsætte i flere uger og måske endda måneder, skriver The Canary News.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker