Vulkanudbrud kan forklare mangeårigt mysterium om danske kæmpekrystaller
Nyt studie løser årelangt mysterium om, hvordan kæmpekrystaller blev dannet for 56 millioner år siden på øerne Fur og Mors.
Fur Formation på Mors

I Fur Formationen med det særlige jordlag, moler, ved Ejerslev havn på øen Mors har forskere fundet verdens største kalkkrystal. (Foto: Nicolas Thibault)

I Fur Formationen med det særlige jordlag, moler, ved Ejerslev havn på øen Mors har forskere fundet verdens største kalkkrystal. (Foto: Nicolas Thibault)

På de danske øer Fur og Mors i Limfjorden findes verdens største kalkkrystaller kaldet glendonitter. 

De sjældne krystaller blev dannet i Danmark for mellem 56 og 54 millioner år siden i den tidlige eocæne periode, der er berømt for at have nogle af de højeste globale temperaturer i Jordens historie.

Det har fået forskere hele verden over til at undre sig. For glendonitter kan nemlig kun dannes i kolde temperaturer.  

»Derfor har det længe været et mysterium, hvorfor vi har fundet glendonitter fra den tidlige eocæne periode, hvor der i gennemsnit har været temperaturer over 35 grader. For det burde slet ikke kunne lade sig gøre«, siger Nicolas Thibault, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. 

Glendonitterne består nemlig af mineralet ikait, der kun er stabilt og kun kan samle sig til krystaller i under fire graders varme. For når det bliver varmt, begynder mineralet at smelte.

Men nu har forskere fra Københavns Universitet fastslået, at den tidlige eocæne periode ikke var så konstant varm som hidtil antaget. 

Det viser et nyt studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications

Verdens største glendonit

Henrik Madsen fra Fossil- og Molermuseet ses i 2001 med verdens største glendonit, som kaldes Lynghøjkrystallen, fordi den er fundet i Lynghøjs molergrav på Mors. Den måler halvanden meter på tværs og har 16 krystalarme, der som en julestjerne peger ud i alle retninger. Den længste af de bevarede arme er udstillet på Fossil- og Molermuseet (Foto: Fossil- og Molermuseet)

Glendonitterne er et »vildt paradoks«

I det nye studie har forskerne lavet avancerede kemiske analyser af de danske kæmpekrystaller.

Undersøgelsen afslørede, at bundvandet i det danske bassin, hvor glendonitterne er dannet, var overraskende koldt med temperaturer på under 4 grader i den tidlige eocæne periode.

Samtidig varierede havoverfladetemperaturen fra 14 grader ned til 9 grader i de sedimentlag, hvor glendonitterne krystalliserede.  

»Vi var meget overraskede, da vi så resultaterne. Vores studie bekræfter, at glendonitter er markører for kolde temperaturer. Vi viser nemlig, at der har været regionale episoder med rimelig koldt klima i den ellers meget varme eocæne periode. Det er et vildt paradoks,« siger lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Nicolas Thibault fra Københavns Universitet. 

Han har lavet det nye studie sammen med kollegerne Madeleine Vickers, Christian Bjerrum, Iben Winther Hougård og Christoph Korte fra samme institut. Studiet er udført i samarbejde med forskere fra England, Schweiz og Norge.

Vulkanudbrud er årsag til det kolde klima

Forskerne mener, at de regionale episodiske dyk i temperaturen i Danmark under perioden kan skyldes vulkanudbrud. 

»Der var rigtig mange vulkaner omkring Grønland, Island og Irland i perioden. Vores hypotese er, at der har været vulkanudbrud, der har frigivet svovldråber ud i troposfæren, altså det nederste lag af Jordens atmosfære. Det har skygget for solen og skabt et regionalt koldt klima i perioder - også i Danmark,« siger Nicolas Thibault og fortsætter: 

»Vi løser muligvis mysteriet om glendonitternes forekomst i Danmark i den eocæne periode. Vi viser, at der er forskel på globalt klima og regionalt. Det fund er også relevant i dag, hvor vi ser ind i meget store skiftende klimaændringer.«

Kæmpe kalkkrystal fra Fur

En af kæmpekrystallerne ‘glendonitter’ fundet på Fur. ​(Foto: Bo Pagh Schultz)

Vulkansk aktivitet giver varmt og koldt klima

Men er det en realistisk hypotese, at vulkanudbrud er skyld i de regionale temperaturdyk i den tidlige eocæne periode? 

Det har Videnskab.dk spurgt Paul Knutz om, forskningsprofessor i Afdeling for Maringeologi hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Han har ikke deltaget i det nye studie. 

»Det er absolut realistisk, og det er helt sikkert, at vulkansk aktivitet har præget det regionale klima på den nordlige halvkugle, men også globalt,« siger han og fortsætter: 

»Men det er stadig pudsigt. Den vulkanske aktivitet har både givet anledning til generel opvarmning ved øget indhold af CO2 i atmosfæren, som har skabt høje temperaturer i perioden. Men ifølge hypotesen har den også via aerosol udledning givet kortvarige perioder med regionale afkølinger.« 

Studiets resultater er brugbare for forskning i klimaforandringer

Påvirkningen i Danmark af den vulkanske aktivitet kan blandt andet ses i det helt særlige jordlag, moler, også kaldet Fur Formationer på både Fur og Mors. Her kan det vulkanske askestøv ses i lagene som striber i klinten.

Paul Knutz peger på, at det også kunne være aktuelt at se på andre forhold, for eksempel havstrømme og havniveauændringer, der kunne spille ind på de store temperaturdyk i den eocæne periode.

Men både hvad angår vulkanudbrud og ocean-ændringer, skal der mere forskning til at fastslå koblingen til de marine temperaturskift, forklarer han. 

»Jeg synes, at det er et ret imponerende detektivarbejde, som de laver i det her studie. Det er også overraskende, at man finder de her temperaturafkølinger i den eocæne periode, hvor de globale temperatur generelt lå højt, og hvor drivhus-trykket i atmosfæren var cirka tre gange højere end i dag«, siger Paul Knutz. 

Han mener, at vi skal have resultaterne af studiet i baghovedet, når vi ser ind i klimaforandringerne i fremtiden. 

»Vi kan lære noget af de her tidligere perioder af jordens udviklingshistorie, og så kan vi lære noget om effekten af vulkanisme, hvis der pludseligt skulle opstå områder med kraftig vulkanisme. Det kan vi nemlig ikke udelukke,« siger Paul Knutz. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk