Vulkanudbrud, en gletsjer og et splintret ishav: Her er de mest utrolige satellitbilleder
NASA fejrer langvarigt satellitprogram med en billedkonkurrence, som du kan være med til at afgøre.

Yukon–Kuskokwim deltaet i Alaska, der er et af verden største, er et lysende eksempel på, hvordan vand og is kan forme landet. (Foto: NASA)

Yukon–Kuskokwim deltaet i Alaska, der er et af verden største, er et lysende eksempel på, hvordan vand og is kan forme landet. (Foto: NASA)

To vulkanudbrud på Island og et splintret ishav i Arktis.

Det er to af de 32 billeder, der er taget fra Landsat-satellitter, og som nu konkurrerer mod hinanden om at blive udnævnt som det bedste i en konkurrence afholdt af NASA.

Billederne i konkurrencen er blevet udvalgt som de bedste, der er blevet taget i løbet af de seneste 20 år af Landsat-programmet.

Landsat-programmet er et fælles samarbejde mellem NASA og U.S. Geological Survey, og Landsat-satellitter taget billeder af Jorden fra rummet siden 1972.

Konkurrencen skal finde sin vinder, inden Landsat opsender sin 9. satellit til september. Og du kan være med til at kåre vinderen ved at stemme på dine yndlingsbilleder.

Konkurrencen fungerer som en sportsturnering med knockout-faser og er nu i sin anden runde med 16 billeder tilbage.

Her kan du vælge, hvilke 8 billeder, du mener, skal gå videre til næste runde. Afstemningen til anden runde stopper klokken 18 dansk tid 16. august.

Billederne er inddelt i fire kategorier: land, vand, is og sne samt menneskets indflydelse på naturen.

Udover vulkanudbruddene og det splintrede ishav kan du også stemme på en rødglødende sø i Tanzania og en gletsjer på Svalbard.

Se resten af billederne og stem på dine yndlingsbilleder på NASA's hjemmeside.

Lake-natron-tanzania-nasa

Søen Lake Natron i Tanzania ugæstfri for næsten enhver form for liv, på nær arter som har tilpasset sig søens varme, salte og alkaliske vand. (Foto: NASA)

ishav-rusland

Når sommeren kommer, bliver isen omkring Ruslands Nysibiriske øer tyndere og begynder at krakelere, så det ligner splintret glas. (Foto: NASA)

NASA-SVALBARD

På øen Spitsbergen, der er Svalbards største ø, sliber gletsjere sandsten op og efterlader en overflod af sediment, der pletter smeltevandet. (Foto: NASA)

Vulkaner-island-nasa

Landsat 8 har fanget de flotte detaljer af lavaen, der flyder på Island mellem vulkanerne Bárðarbunga og Askja. (Foto: NASA)

chile-nasa

Chiles saltpande Salar de Atacama har et af verdens største reserver af lithium, som er en vigtig ingrediens i genopladelige batterier. (Foto: NASA)

Mississippifloden-nasa

Vindene er ansvarlige for den udbredte vækst af damme i de tre vandskel langs Mississippifloden. (Foto: NASA)

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk