For blot anden gang: Voldsomt sammenstød mellem to neutronstjerner registreret gennem tyngdebølger

Sådan kan det have set ud, da de to neutronstjerner angiveligt stødte sammen. (Illustration: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet)

Sådan kan det have set ud, da de to neutronstjerner angiveligt stødte sammen. (Illustration: National Science Foundation/LIGO/Sonoma State University/A. Simonnet)

Kilde: 
07 januar 2020

Tilbage i april registrerede astronomer på LIGO Livingston Observatoriet i USA en række kraftige tyngdebølger, der mindede om noget, som kunne være forårsaget af et sammenstød mellem to neutronstjerner.

Og nu kan et nyt studie, som endnu ikke er blevet offentliggjort, bekræfte, at tyngdebølgerne netop højst sandsynligt opstod som resultat af et sådant scenarie.

Det skriver Caltech, som LIGO Livingston Observatoriet hører under, i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Hvad er tyngdebølger?

Det er anden gang, at forskere har observeret, hvad der formodes at være et sammenstød mellem to neutronstjerner. Det blev første gang observeret i 2017, og med den seneste observation har forskerne fået større sikkerhed omkring, at det netop er det fænomen, man har registreret.

En neutronstjerne er kernen fra en tidligere gigantisk stjerne, som er kollapset. Neutronstjernen er utroligt tæt, idet den typisk har en radius på blot omkring 10 km, med en masse der er omkring 1,5 gange større end vores sol.

Det formodede sammenstød, som senest er blevet observeret, har skabt en enhed med en masse i en hidtil uset størrelsesorden.

Den samlede masse er 3,4 gange større end Solens, og det er mere end massen fra det hidtil største registrerede neutronstjernesammenstød, som havde en masse på 2,9 gange Solens størrelse.

Det har fået forskerne til at gisne om, hvorvidt man har været vidne til tilintetgørelsen af de to neutronstjerner, skriver Caltech.

LÆS OGSÅ: De tungeste grundstoffer stammer fra neutronstjerners sammenstød

LÆS OGSÅ: Kolliderende neutronstjerner blev til sort hul

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.