Viral video: Derfor laver isklump en vild pistol-lyd, når den dumpes ned i et hul
hvorfor siger det pew is i hul dopplereffekt

Når forskere kaster en isklump ned i et dybt borehul, lyder det næsten som om, nogen har affyret et pistolskud i en tegnefilm. 

Når forskere kaster en isklump ned i et dybt borehul, lyder det næsten som om, nogen har affyret et pistolskud i en tegnefilm. 

Kilde: 
17 februar 2020

En viral video af glaciologer (is-forskere), der lader en isklump falde ned i et 137 meter dybt borehul, afslører et mystisk fænomen:

Det afgiver en mærkværdig lyd, der mest af alt kan beskrives som et pistolskud fra en tegnefilm efterfulgt af en hjertelyds-agtig rytme.

LÆS OGSÅ: Lynhurtig retningsviser - ny viden om hjernens måde at tolke lyd

Det mærkelige fænomen skyldes den såkaldte 'Doppler-effekt' og måden, hvorpå lydbølgerne bevæger sig gennem hullet, ifølge glaciolog Peter Neff.

Det skriver ScienceAlert.com.

Doppler-effekten beskriver kort fortalt, hvordan et objekt i bevægelse afsender lydbølger, hvor frekvensen - og dermed også tonehøjden - ændrer sig.

»Det første, du hører, mens isklumpen falder, er lyden af tonehøjden, der ændrer sig,« fortæller Neff i en Twittervideo, du kan se i bunden af artiklen.

Effekten er velkendt, særligt på motorvejene, når biler kører forbi, og hvor larmen fra bilerne lyder forskellig, når de kommer kørende mod dig, sammenlignet med når de kører væk fra dig. Måske du kan genkende fænomenet i denne her video af en ambulance:

LÆS OGSÅ: Lydens kraft får bordtennisbold til at svæve

Men det er også svært for lydbølgerne at komme op af det dybe hul.

»Når isklumpen rammer hullets bund, kommer lyden ikke direkte op – lydbølgerne begynder at 'bounce' (hoppe frem og tilbage, red.) mod siden af hullet,« forklarer Peter Neff i videoen herunder.

»Og det er netop derfor, du hører det her: ’Pew!’ og hjertelyden bagefter.«

Her forklarer Peter Neff fænomenet:

LÆS OGSÅ: Verdens grimmeste lyd: Kniv mod glas

LÆS OGSÅ: Blev amerikanske diplomater syge af mystisk lyd?

LÆS OGSÅ: Har vokalers lyd en farve? Ja, det mener de fleste mennesker ifølge forskere

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.